18/1/13

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για τον Εθνάρχη Μακάριο 18/01/2013

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου τιμούμε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος μας, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη φετινή χρονιά τιμούμε και μνημονεύουμε τον φλογερό και ακαταμάχητο ηγέτη με διάφορες εκδηλώσεις, αφού το 2013 έχει κηρυχθεί «Έτος Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Γεννημένος στις 13 Δεκεμβρίου 1913 στο χωριό Παναγιά της Πάφου από φτωχή αγροτική οικογένεια, βρέθηκε σε ηλικία μόλις δώδεκα χρόνων στο Μοναστήρι του Κύκκου να υπηρετεί ως δόκιμος μοναχός. Φοίτησε στη συνέχεια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και έκανε θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εξελέγη αρχικά Μητροπολίτης Κιτίου και στη συνέχεια, το 1950, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59 εξορίστηκε για την αντιαποικιακή του δράση στις Σεϋχέλλες. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.

Ο Μακάριος καθοδήγησε την πατρίδα μας στα πρώτα δύσκολα χρόνια της ανεξαρτησίας της και με την προσφορά του χάραξε τη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολυσήμαντη δράση του απέκτησε διεθνή ακτινοβολία και θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα. Αγωνιζόταν πάντοτε με σθένος και με συνέπεια για την προάσπιση των δικαίων της Κύπρου και του λαού της ενάντια σε ντόπιες και ξένες επιβουλές και συνωμοσίες. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που οργάνωσαν στην Κύπρο η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β΄ με στόχο τη φυσική εξόντωση του Μακαρίου και τη διχοτόμηση της Κύπρου, και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε συγκλόνισαν τον Μακάριο και τραυμάτισαν την καρδιά του που σταμάτησε να κτυπά στις 3 Αυγούστου 1977.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο τιμούμε τον άνθρωπο που αγωνιζόταν πάντοτε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση της κυπριακής ανεξαρτησίας και για την αποκατάσταση των καταπατημένων από τον τουρκικό Αττίλα δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Ο Μακάριος μας άφησε βαριά παρακαταθήκη. Έχουμε ευθύνη έναντι αυτών που έφυγαν, αλλά και έναντι των νεώτερων γενιών να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας. Να δικαιώσουμε την Κύπρο και το λαό μας. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα, ξένες εγγυήσεις και συρματοπλέγματα διαχωρισμού.

Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, ας πορευτούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ακολουθήσουμε τα βήματα του μεγάλου μας ηγέτη και ας αγωνιστούμε για την ελευθερία και δικαίωση της Κύπρου, για μια κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.