29/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για οικονομικά ζητήματα 29/01/2013

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα το απόγευμα σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και τον Απρίλιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, πάντοτε όταν βρισκόμαστε στο τέλος του μήνα μπορούμε να αξιολογήσουμε ξανά, ανάλογα με το πώς κύλησε ο προηγούμενος μήνας, και τις ανάγκες που έχουμε για τους επόμενους μήνες. Και όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών είμαστε σε καλό δρόμο και σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις που έχουμε και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουμε για τον μήνα Απρίλιο».

Κληθείς να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές οι ανάγκες ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχω τώρα τις λεπτομέρειες μπροστά μου. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ανάγκες δεν είναι μόνο τα πάγια που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή σε μισθούς και συνήθως σε άλλα λειτουργικά έξοδα, αλλά πολλές φορές υπάρχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια τα οποία χρειάζεται κάθε φορά να διασφαλίζουμε ότι θα αναχρηματοδοτηθούν είτε από την ίδια πηγή είτε άλλως πως.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στη διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Ακόμα όχι. Λέγονται και γράφονται πολλά αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσίας. Έχουμε τις δηλώσεις τόσο του Ρώσου Προέδρου όσο και του Ρώσου Πρωθυπουργού που είναι στο ίδιο μήκος κύματος, και η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα της Κύπρου, ανάλογα βέβαια με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα η Ρωσία εξαρτά τη δική της θέση από τις τελικές αποφάσεις και ενέργειες που θα γίνουν από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».