25/1/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας 25/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Guido Cerboni.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Ιταλίας αναφέρθηκε αρχικά στις ομοιότητες των δύο χωρών καθώς και στην ιστορία και τον πολιτισμό που τις συνδέουν ανά τους αιώνες και υπογράμμισε: «Τα ωραία ψηφιδωτά της Πάφου, ο θαυμασμός του Leonardo da Vinci για τα 'λευκαρίτικα' κεντήματα και η παρουσία αυτής της μορφής παραδοσιακής κυπριακής τέχνης στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, καθώς και κάποιες ιταλικές λέξεις στη γλώσσα των Ελληνοκυπρίων αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα των πολλών πτυχών των βαθιά ριζωμένων κυπρο-ιταλικών δεσμών».

Ο κ. Πρέσβης έκανε επίσης αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2012 και την παρουσίαση της έκθεσης 'Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης' στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale, λέγοντας ότι αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Επισήμανε επίσης ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν εκτιμήσει πάρα πολύ τη δέσμευση προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Προεδρίας και συγχάρηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν προς όφελος όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε οικονομικά και κοινωνικά δύσκολους καιρούς.

Η έκθεση στο Quirinale, πρόσθεσε, πρόσφερε στον ιταλικό λαό την ευκαιρία να εκτιμήσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της αρχαίας γης της Κύπρου και τον ρόλο της, μαζί με την Αθήνα και τη Ρώμη, ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι χώρες μας, είπε επίσης ο κ. Πρέσβης, δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο παρελθόν αλλά, ως μεσογειακά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα δύσκολο παρόν και ένα μέλλον με προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, μια πιο αποτελεσματική διαβούλευση και συντονισμός μεταξύ των χωρών μας και των άλλων μεσογειακών εταίρων της ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο τόσο στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων όπως η παράνομη μετανάστευση όσο και στην προώθηση διαπολιτιστικής κατανόησης περιφερειακής συνεργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει και της Ιταλικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα είναι μια από τις προτεραιότητες του κατά την αποστολή του στην Κύπρο.

Ο κ. Cerboni διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι δεσμευμένος να προσφέρει την προσωπική του συμβολή για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ιδιαίτερα ο τομέας της ενέργειας, είπε, προσφέρει νέες και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ενδιαφέροντος από μεγάλες ιταλικές εταιρείες για τα ευρήματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και για τις κυπριακές πρωτοβουλίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση του ιταλικού πολιτισμού και της ιταλικής γλώσσας, ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον πολλών Κυπρίων που πραγματικά αγαπούν την Ιταλία.

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η Ιταλία το παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και, από κοινού με την Κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας θετικής και διαρκούς λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις νόμιμες επιθυμίες του λαού της Κύπρου. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα οδηγήσουν σε μια οριστική συμφωνία για την επίλυση όλων των εκκρεμούντων προβλημάτων και την επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο κ. Πρόεδρος συνεχάρη θερμά τον κ. Cerboni για τον διορισμό του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των σημαντικών του καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας αρχίζουν από το 30 π.Χ. όταν το νησί ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα Ρωμαϊκά μωσαϊκά και θέατρα, τα Ενετικά γεφύρια και τείχη, η Βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο και ο Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος αποτελούν σημαντικά ορόσημα και προσωπικότητες στην πλούσια ιστορία της Κύπρου, που αποδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Αναφερόμενος στο κοινό παρελθόν αλλά και παρόν που μοιράζονται η Κύπρος και η Ιταλία ως μεσογειακές χώρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν για αιώνες αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις και σε μεγάλο βαθμό έχουν αναπτύξει παρόμοια ταυτότητα και κουλτούρα.

Οι ισχυροί φιλικοί μας δεσμοί, πρόσθεσε, αποδεικνύονται και από τους πολλούς νέους Κύπριους που σπουδάζουν την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα, καθώς και από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις ουσιαστικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Κύπρος και η Ιταλία ως μεσογειακοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, όπως είπε, αναμφίβολα αποτελούν μια στέρεα βάση πάνω στην οποία μπορούν να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη διμερή και περιφερειακή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και στην ΕΕ και σε άλλα βήματα. «Στη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών, της διένεξης και της οικονομικής αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχή μας έχουμε κοινό καθήκον, μέσω διαλόγου και διαπολιτισμικής κατανόησης, να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τη Μεσόγειο και τους ανθρώπους της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ρώμη, τον περασμένο Οκτώβριο, για να εγκαινιάσει, με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο, την έκθεση «Κύπρος, νησί της Αφροδίτης», στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale. Στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και τον Πρωθυπουργό Μόντι, πρόσθεσε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη όπως η οικονομική κρίση, το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα, και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης της καρποφόρας συνεργασίας μας, σε τομείς όπως το εμπόριο και η οικονομία.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.


Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.