23/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια των κοινοτικών γραφείων κατεχόμενων κοινοτήτων, στην κοινότητα Περιστερώνας 23/01/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην κοινότητα Περιστερώνας, για να εγκαινιάσουμε τα κοινοτικά γραφεία των κατεχόμενων κοινοτήτων Φιλιάς, Μάσσαρι, Κατωκοπιάς και Περιστερωναρίου, καθώς και το τοπικό γραφείο της εκτοπισμένης Μητροπόλεως Μόρφου. Τα νέα κοινοτικά γραφεία στεγάζονται σε ανακαινισθείσα τουρκοκυπριακή οικοδομή η οποία ήταν εγκαταλελειμμένη στη φθορά του χρόνου με άμεσο κίνδυνο την κατάρρευση της.

Ο Κλάδος Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τις κοινοτικές Αρχές των κατεχόμενων κοινοτήτων μας, Φιλιάς, Μάσσαρι, Κατωκοπιάς και Περιστερωναρίου, προέβη σε ανακαίνιση του τουρκοκυπριακού αγροτικού αρχοντόσπιτου με συνολικό κόστος πέραν των €130.000, για την προσωρινή στέγαση τους.
Έχουν διαμορφωθεί στην οικοδομή όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι και σε τέσσερα δωμάτια διαμορφώθηκαν τέσσερα ξεχωριστά γραφεία ένα για την κάθε μια εκτοπισμένη Τοπική Αρχή. Σε ένα πέμπτο γραφείο θα στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου για εξυπηρέτηση των αναγκών των εκτοπισμένων κατοίκων της Μητροπόλεως Μόρφου. Δόθηκε επίσης πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε κάθε κοινότητα, για αγορά του γραφειακού εξοπλισμού.
Σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεκπεραίωση του έργου αξίζει κάθε έπαινος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον πρόεδρο της κοινότητας Περιστερώνας κ. Μιχαλάκη Φωτίου και στο Κοινοτικό του Συμβούλιο, που στήριξαν έμπρακτα την ιδέα της ανακαίνισης της προαναφερθείσας οικοδομής και τη χρησιμοποίηση της για συστέγαση των κοινοτικών γραφείων των εκτοπισμένων κοινοτήτων. Με τα εγκαίνια των κοινοτικών γραφείων των εκτοπισμένων κοινοτήτων μας σηματοδοτείται μια νέα πορεία αφού ο χώρος αυτός θα καταστεί έπαλξη που θα δυναμώνει τη θέληση όλων των προσφύγων για επιστροφή στη δική τους γη, στις γενέτειρες τους που τους ενώνουν και τους κρατούν δεμένους με την ιστορία, τις ρίζες, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του λαού μας.
Παρά την παρέλευση 38 χρόνων από το 1974 οι εκτοπισμένες κοινότητες μας παραμένουν αλύγιστες διατηρώντας και συντηρώντας έντονη τη μνήμη αλλά και άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες. Είναι όμως και για εμάς μήνυμα ελπίδας πως ο αγώνας όχι μόνο δεν τέλειωσε, αλλά συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και την επιστροφή στα αγαπημένα μας χωριά, την επιστροφή σε όλες τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας.
Το χρέος μας απέναντι στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και όλους τους πρόσφυγες είναι πολύ μεγάλο. Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους μας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο και κεντρικό όραμα της διακυβέρνησης του την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τον συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική, δηλαδή, παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο. Η λύση θα διασφαλίσει τα παιδιά μας από την αβεβαιότητα και τους κινδύνους του status quo. Βασικό όπλο μας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας έχουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό. Γι΄ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα με τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού, η Κυβέρνηση δεν ξεχνά τις πολλαπλές ανάγκες του προσφυγικού μας κόσμου. Η στήριξη αυτή εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής, την εφαρμογή μιας σειράς άλλων κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων, την ένταξη για πρώτη φορά των εκ μητρογονίας προσφύγων σε διάφορα στεγαστικά και άλλα προγράμματα, αλλά και την πολύπλευρη ενίσχυση των προσφυγικών Δήμων και Κοινοτήτων και πολλών οργανωμένων συνόλων με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου για επιστροφή.
Συμπατριώτισσες – Συμπατριώτες,
Από αυτό τον χώρο ανανεώνουμε τη δέσμευση μας στον αγώνα για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου μας. Και αυτή τη δέσμευση δεν θα την αναστείλουμε ποτέ. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού. Η επανένωση του τόπου μας, η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς, παραμένει το ελπιδοφόρο όραμα μας.
Η επίτευξη αυτού του οράματος είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας προς τις επόμενες γενιές.