23/1/13

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το έκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη νέων άνεργων πτυχιούχων 23/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας, που έχει επιδεινωθεί λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, και έχοντας ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία των νέων μακροχρόνια άνεργων πτυχιούχων, ενέκρινε σήμερα το έκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη νέων άνεργων πτυχιούχων από δικαιούχους των Σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Ο στόχος το σχεδίου συνάδει απόλυτα με τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την πολιτική συνοχής 2007-2013.
Η συνολική στρατηγική προσέγγιση της Κύπρου, σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, επικεντρώνεται στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα ως επί το πλείστον μέσω ενεργού ένταξης στην απασχόληση.
Το σχέδιο, το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, προνοεί την παροχή ενισχύσεων χορηγιών σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στα Σχέδια Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για διευκόλυνση της πρόσληψης ατόμων που ανήκουν στην ομάδα - στόχο, όπως αυτή ορίζεται στα σχέδια, και που είναι ηλικίας μέχρι 29 ετών, εγγεγραμμένοι άνεργοι πτυχιούχοι για πάνω από έξι συνεχόμενους μήνες στα Γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ή πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία και έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά εργασίας στη Δημοκρατία.
Όλοι οι πιο πάνω πρέπει να έχουν συνεχή και αδιάλειπτη νόμιμη παραμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Η ενίσχυση, με βάση το σχέδιο, αφορά σε παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη ύψους 80% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτούμενου ατόμου που ανήκει στην ομάδα ʽΣτόχοςʼ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Το σχέδιο θα προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ʽΑπασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007-2013ʼ».