18/1/13

Η Υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ατανάς (Τάντσο) Σαμπανόβ, «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο» 18/01/2013

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα παρουσιάσει στις 21 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το βιβλίο με τίτλο «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο», στο οποίο εκδίδονται τα αποσπάσματα για την Κύπρο από τα Απομνημονεύματα του Βούλγαρου Ατανάς (Τάντσο) Σαμπανόβ.


Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Ιωάννης Θεοχαρίδης και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. Vesselin Valchev.

Στην παρούσα έκδοση εξιστορούνται τα απομνημονεύματα του Βούλγαρου επαναστάτη Ατανάς Σαμπανόβ κατά την εξορία του στην Κύπρο το 1877, μετά την καταστολή της Απριλιανής Επανάστασης του 1876 στη Βουλγαρία, επί οθωμανικής κυριαρχίας. Ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή των εγκλείστων στις φυλακές της Λευκωσίας, καθώς και τη θερμή σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, ενώ δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή στο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το βιβλίο είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Κύπρο. Στόχος της εν λόγω έκδοσης είναι η προβολή των άριστων και διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, καθώς και οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.