4/1/13

Εντοπισμός προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στην κοινοτική αγορά 04/01/2013

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

• Μπρελόκ επωνυμίας «Art Figure», με κωδικό 635458. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδικές μπάλες επωνυμίας «Aojie Sports Toys», με κωδικό 1-8112-AJ313-4. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Βραχιόλια επωνυμίας «Graf Arts & Craft», με κωδικό GRS 016. Το προϊόν είναι τουρκικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα. Το νικέλιο είναι ευαισθητοποιητικό και προκαλεί δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο όταν είναι συστατικό επινικελωμένων αντικειμένων που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα.

• Ανδρικά παπούτσια επωνυμίας «Lalikaer», με κωδικούς A03003/1, A01003/2, A02902/1 και A03001/1. Τα προϊόντα είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ισπανίας και περιέχουν εξασθενές χρώμιο.

• Παιδικό σετ ζωγραφικής επωνυμίας «Disney Princess», με κωδικό No.1023-56374. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδική κούκλα επωνυμίας «Amy», με κωδικό No. 630-A. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδική κούκλα επωνυμίας «Baby Angel», με κωδικό No. 928-1. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ελλάδας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP), φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδική κούκλα επωνυμίας «hohot Toys», με κωδικό No.:23688-S. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παιδική κούκλα με καραμέλες επωνυμίας «Dulce Golosinas», με Barcode 6942971500926. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Σκουλαρίκια και κοσμήματα piercing επωνυμίας «Ni-Na». Τα προϊόντα είναι τουρκικής κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ελλάδας και σε αυτά ανιχνεύθηκε νικέλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα. Το νικέλιο είναι ευαισθητοποιητικό και προκαλεί δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο όταν είναι συστατικό επινικελωμένων αντικειμένων που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα.

• Παιδικά σανδάλια επωνυμίας «Magnus», με κωδικό No.45-0432-T1. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει Φουμαρικό Διμεθύλιο (DMF) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1 µg / Kg.

• Γυναικεία παπούτσια επωνυμίας «B.STAR», με κωδικό No.94533-2A. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Εσθονίας και περιέχει Φουμαρικό Διμεθύλιο (DMF) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1 µg / Kg.

• Ένδυμα παιχνιδιού επωνυμίας «Teddy Mountain», με κωδικό Νo 48908. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φινλανδίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Παπούτσια για κούκλες επωνυμίας «Teddy Mountain», με κωδικό Νo 50263. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Φινλανδίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

• Ανδρικά δερμάτινα παπούτσια επωνυμίας «Marc», με κωδικό No 2.105.13-1. Το προϊόν είναι ινδικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα. Το νικέλιο είναι ευαισθητοποιητικό και προκαλεί δερματικά προβλήματα στον άνθρωπο όταν είναι συστατικό επινικελωμένων αντικειμένων που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα.

• Παιχνίδι (πλαστικά δόντια) επωνυμίας «Poundworld», με κωδικό M-48209. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:
http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405609 και 22405637.