4/1/13

Προσφώνηση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την παράδοση της συλλογής προσωπικών αντικειμένων του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη κατά την περίοδο της θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών (1993-1997) 04/01/2013

Eίναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη, ενός σημαντικού πρωτεργάτη της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να θυμηθούμε μερικές στιγμές της προσφοράς του ως Υπουργού Εξωτερικών μέσα από τη συλλογή μεταλλίων, παρασήμων και ενθυμίων που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 1993 και 8 Απριλίου 1997.

Θα ήθελα πρώτα από όλα να καλωσορίσω τη σύζυγό του κα Γιόλα Μιχαηλίδου και να την ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική αυτή προσφορά της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα επίσης να τη διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε την παρακαταθήκη του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος για όλους εμάς τους παλαιότερους που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του. Πιστεύω ότι οι δυο αυτές προθήκες με τα σημαντικότατα αντικείμενα που προσφέρθηκαν στον Αλέκο Μιχαηλίδη από ξένους αξιωματούχους, αλλά και από κυπριακές και παροικιακές οργανώσεις, θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες του Υπουργείου μας και στους νεότερους διπλωμάτες την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο που ο αείμνηστος Αλέκος Μιχαηλίδης υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών.

Η σημερινή συγκυρία, μόνο τέσσερις μέρες από την επιτυχή ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατάλληλη για να τιμήσουμε έναν από τους πολιτικούς που έθεσαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας πορείας που δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε εύκολη.

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στο χωριό Μηλικούρι της Λευκωσίας το 1933. Μετά την αποφοίτησή του από το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου το 1955, εργάστηκε ως δάσκαλος για σύντομο χρονικό διάστημα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Chester College της Αγγλίας, στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Georgia των ΗΠΑ πάντοτε με υποτροφίες. Το 1964 παντρεύτηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ την πολυαγαπημένη του Γιόλα Μελή Ιωαννίδη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Το 1967 επέστρεψε στην Κύπρο και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του τουρισμού με σημαντική επιτυχία. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον ωθεί στην ενεργό πολιτική. Στη δύσκολη συγκυρία του αδόκητου θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου τον Αύγουστο του 1977, διαδέχθηκε τον Σπύρο Κυπριανού στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1981. Κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής εργάστηκε ακούραστα προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία.

Το 1993 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη Υπουργός Εξωτερικών. Στην περίοδο των τεσσάρων χρόνων που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε με σθένος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου μας.

Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Αλέκος Μιχαηλίδης στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καταλυτικός. Όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του, «χρειάστηκε μόχθος πολύς, αλλεπάλληλες συσκέψεις και προπαντός σωστή προσέγγιση για να αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να αλλάζει το κλίμα και να διαφοροποιούνται παγιωμένες αντιλήψεις και αντιδράσεις», πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση. Στις 24 Ιουνίου 1994 στην Κέρκυρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η επόμενη φάση διεύρυνσης της Ένωσης θα περιελάμβανε την Κύπρο και τη Μάλτα. Στις 6 Μαρτίου 1995, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καθόρισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα άρχιζαν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996. Η σημαντικότατη αυτή ώθηση στην ενταξιακή μας πορεία θα ήταν αδύνατη εάν ο Αλέκος Μιχαηλίδης δεν κατόρθωνε να πείσει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η πορεία αυτή έπρεπε να αποσυνδεθεί από την επίλυση του Κυπριακού.

Σημαντικά ήταν επίσης τα ανοίγματα που έκανε στη Μέση Ανατολή, τόσο προς τον Αραβικό Κόσμο όσο και προς το Ισραήλ. Η πρώτη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ άνοιξε με πρωτοβουλία του Αλέκου Μιχαηλίδη και ο ίδιος ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε το κράτος του Ισραήλ. Παράλληλα, ανάπτυξε περαιτέρω τις πολύ φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και ως γέφυρας της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή.

Τα εκθέματα στις δύο αυτές προθήκες αποτελούν ένα μικρό δείγμα της σημαντικής διπλωματικής δραστηριότητας και της ευρύτερης συνεισφοράς του Αλέκου Μιχαηλίδη στον τόπο μας. Εκφράζοντας εκ νέου τις ευχαριστίες μας στην κα Γιόλα Μιχαηλίδου, τη διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να τιμά τη μνήμη του και τις παρακαταθήκες που μας άφησε με το έργο του στο Υπουργείο Εξωτερικών.