Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε
σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του
νέου Πρέσβη του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο, με έδρα
την Αθήνα, κ. Saker Malkawi.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Malkawi τόνισε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, εμπορικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό κλπ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη γεωγραφική θέση της Κύπρου η οποία, όπως είπε, τόσο πολιτιστικά όσο και γεωγραφικά είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα στην Ιορδανία και είναι προορισμένη να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ιορδανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κύπρος, σημείωσε, πρόσφατα αναδύθηκε ως ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, κάτι που θα προωθήσει την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα βοηθήσει στην περαιτέρω άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλων των πληθυσμών τους.
Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Malkawi επαναβεβαίωσε τη θέση της Ιορδανίας η οποία ήταν πάντα υπέρ της επανένωσης και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέρ της επίτευξης ειρηνικής και διαρκούς λύσης, στη βάση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφορικά με το Μεσανατολικό ζήτημα, ο Ιορδανός Πρέσβης υπογράμμισε τη σταθερή πεποίθηση της Ιορδανίας ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί το κεντρικό και κύριο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή και πρέπει να επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση. Η επίλυση του, πρόσθεσε, θα αποτελούσε τη βάση για ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος που να υφίσταται με ασφάλεια πλάι-πλάι με το κράτος του Ισραήλ.
Σχετικά, ο κ. Malkawi επαίνεσε την Κυπριακή Δημοκρατία για την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης καθεστώτος κράτους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και για τον θετικό της ρόλο στην υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και για την έκκληση της για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος πλάι-πλάι με το Ισραήλ.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Malkawi ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο λαός της Κύπρου θα του παράσχουν κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των υψηλών καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι προσβλέπει να συνεργαστεί μαζί του για την ανάπτυξη των εξαιρετικών και αδερφικών διμερών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας, από την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο κ. Πρόεδρος σημείωσε την ίδρυση της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμμάν το 2009, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έφτασαν σε εκπληκτικό επίπεδο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων πραγματοποιήθηκε αριθμός επισκέψεων υψηλού επιπέδου και υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες, επισήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιορδανία τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου συμφωνήθηκε ότι κοινός στόχος είναι όπως οι σχέσεις αυτές εμβαθυνθούν και διευρυνθούν περαιτέρω. Και οι δύο χώρες, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Μια άλλη απόδειξη της αναπτυσσόμενης δυναμικής στις σχέσεις των δύο χωρών, συνέχισε, αποτελεί η εξαιρετική συνεργασία τους στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή βήματα, η οποία βασίζεται στα κοινά μας πιστεύω στις αρχές της δικαιοσύνης και της ειρήνης.
Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία εργάστηκε για την ενίσχυση της νότιας διάστασης της πολιτικής της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φώς των εξαιρετικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών, συνέχισε, σας διαβεβαιώ ότι η Κύπρος δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για την περεταίρω προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ιορδανίας.
Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να προνοεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.
Με αυτή την ευκαιρία, ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τον Βασιλιά Abdullah II και την Κυβέρνηση του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για τον σημαντικό τους ρόλο στις προσπάθειες για την προώθηση ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Εκφράζουμε την ελπίδα μας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα υπερισχύσουν», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ιορδανία έχει δεχτεί ένα μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Συρία και θα πρέπει να της παραχθεί κάθε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα από την ΕΕ, προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος είπε: «Η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι ευγνώμων για την ανεκτίμητη στήριξη της ευυπόληπτης Κυβέρνησης της Ιορδανίας, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μέσα στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Έτσι, η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χωρών του Οργανισμού που αποθαρρύνουν πολιτικές που είναι αντιπαραγωγικές προς τις προοπτικές μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».
Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.