4/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας με θέμα: «Έκταση, Μορφές, Συχνότητα και Επιπτώσεις της Βίας κατά των Γυναικών στην Οικογένεια στην Κύπρο», στο Πανεπιστήμιο Frederick, στη Λευκωσία 04/12/2012

Με ιδιαίτερη τιμή βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό στα πλαίσια των παγκόσμιων, δεκαεξαήμερων εκδηλώσεων εναντίον της βίας κατά των γυναικών. Συγχαίρω τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για την πρωτοβουλία της να διεξάγει την πρώτη, παγκύπρια έρευνα με θέμα «Έκταση, Μορφές, Συχνότητα και Επιπτώσεις της Βίας κατά των Γυναικών στην Οικογένεια στην Κύπρο», καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής έρευνας. Συγχαίρω, επίσης, τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το έργο που διεξάγει και για τις προσπάθειες που καταβάλλει από τη σύστασή της, για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας στην οικογένεια, στην κυπριακή κοινωνία.

Καθημερινά, οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα της βίας εντός της οικογένειας. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μάχονται ενάντια σε αυτό το φαινόμενο μέσω διάφορων πολιτικών και προγραμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες, μέσω νομοθετικών μέτρων για τα δικαιώματα των θυμάτων βίας, μέσω δράσεων στο πλαίσιο της πολιτικής για την ισότητα των φύλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και στη συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη βία ενάντια στις γυναίκες.

Ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ήταν η ανάληψη δραστικών μέτρων και η τοποθέτηση του θέματος αυτού ως μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων 2010 – 2015. Μέσα από τη στρατηγική αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην έγκριση μιας πανενωσιακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και στην ευαισθητοποίηση, μέσω πανευρωπαϊκής εκστρατείας, για το θέμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να συμβάλει στην πανευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία για την καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί για υιοθέτηση στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου, «Συμπεράσματα για τη Βία Ενάντια στις Γυναίκες».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1994, θέσπισε νομοθεσία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, η οποία αντικαταστάθηκε αργότερα από τους Νόμους 2000 και 2004. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Κύπρου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εντός της οικογένειας ήταν ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση του προβλήματος, την ενημέρωση του κοινού, τη διεξαγωγή ερευνών. Μέσω του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2010 – 2013), κλήθηκαν διάφοροι κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί φορείς, να υλοποιήσουν αριθμό δράσεων για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια. Περαιτέρω, το «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για τον Χειρισμό Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια», αποτελεί βασικό εργαλείο και καλή πρακτική διατμηματικής συνεργασίας και περιγράφει τον ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας στον χειρισμό των θυμάτων βίας, με στόχο την άμεση και σφαιρική εξυπηρέτηση και την παροχή υπηρεσιών στα θύματα της βίας.

Η πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση κάθε μορφής βίας αποτελούν βασική μας προτεραιότητα μέσα από αποτελεσματικές και συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Οι προσπάθειες όλων μας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της βίας ενάντια στις γυναίκες εντός της οικογένειας επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν. Μελέτες που πληροφορούν για την έκταση, τις μορφές, τη συχνότητα και τις επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια συμβάλουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κλείνοντας συγχαίρω και πάλι την Συμβουλευτική Επιτροπή για την πρωτοβουλία της να διεξάγει αυτήν την έρευνα και αναμένουμε με ανυπομονησία να ακούσουμε τα ευρήματα που κατέδειξε η έρευνα.


Σημείωση: Το χαιρετισμό θα μεταφέρει εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσων, η κα Χαρά Ταπανίδου, Πρώτη Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών.