4/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο χριστουγεννιάτικο παζαράκι της Οργάνωσης Μαθητών και Αποφοίτων του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων, στη Λευκωσία 04/12/2012

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων (ΚΕΑΑ) και της Οργάνωσης Μαθητών και Αποφοίτων του Κέντρου. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και τη σημαντική συνεργασία και συνεισφορά σας στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αναδιοργάνωση του τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης και τον εκσυγχρονισμό του ΚΕΑΑ.

Η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί βασική παράμετρο που συμβάλλει σημαντικά στην ισότιμη ένταξη και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. To Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αναπήρων έχει προσφέρει πολλά στα 43 χρόνια που λειτουργεί και αποτέλεσε πρωτοποριακό θεσμό για την εποχή του. Τα σημερινά όμως δεδομένα και οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, αλλά και την αναδιοργάνωση γενικότερα του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο.

Η διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και ειδικότερα η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, το δικαίωμα στην εργασία και η αξιοπρεπής διαβίωση, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η οποία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παροχή επιδομάτων για τα άτομα με αναπηρίες. Η κύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες ενισχύει το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες.
Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των προγραμμάτων του ΚΕΑΑ αποτέλεσε στόχο της κοινωνικής μας πολιτικής όπως και η υιοθέτηση θετικών δράσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία. Τελικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου Οργανισμού επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, που θα προσφέρει σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης και αποκατάστασης τα οποία θα οδηγούν στην αποτελεσματική κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βλέπω ότι έχουν ξεκινήσει και άρχισαν σταδιακά να πραγματοποιούνται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο ΚΕΑΑ. Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να σας συγχαρώ για την επιτυχή προσπάθεια της επαγγελματικής αποκατάστασης στην ανοικτή αγορά εργασίας ατόμων που απασχολούνταν στο ΚΕΑΑ με την ένταξή τους σε προγράμματα απασχόλησης με στήριξη και να επισημάνω ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν σε περισσότερα άτομα με αναπηρίες που απασχολούνται στο ΚΕΑΑ.

Επίσης, θα ήθελα ιδιαίτερα να συγχαρώ τα άτομα που διαμένουν στο οικοτροφείο για την επιλογή τους να αποκτήσουν το σπίτι τους και να τους ευχηθώ μια άνετη και καλή διαβίωση.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι δούλεψαν και συνεργάστηκαν για την όλη πρωτοβουλία της ανεξάρτητης διαβίωσης στην κοινότητα με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Συγχαίρω το προσωπικό του Τμήματος του ΚΕΑΑ, καθώς και το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, για την επιτυχημένη συνεργασία τους που καρποφόρησε σε μια νέα αρχή στη ζωή των ατόμων του ΚΕΑΑ.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.