12/12/12

Τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Καθηγητές Brézin και Schopper 12/12/2012


Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καθηγητή Edouard Brézin, πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, και στον Καθηγητή Herwig Schopper, πρώην Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Mε τη σημερινή σεμνή τελετή, η Πολιτεία, όπως και εγώ ο ίδιος προσωπικά, τιμούμε με την απονομή του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους καθηγητές Edouard Brézin και Herwig Schopper. Τιμούμε δύο διεθνούς ακτινοβολίας ακαδημαϊκούς και ανθρώπους για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και εκπαίδευσης στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Με την πράξη μας αυτή θέλουμε με έμφαση να υπογραμμίσουμε τον σεβασμό αλλά και την αναγνώριση της αξίας των ανθρώπων της επιστήμης και του πνεύματος ως τους απαραίτητους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης και προόδου. Τιμούμε την επιστημονική σκέψη ως μέσο εξανθρωπισμού των ανθρώπων και των κοινωνιών και την επιστημονική δράση ως αντίβαρο στην αδράνεια και την οπισθοδρόμηση. Η επιστημονική σκέψη είναι πάντα ένα κερί μέσα στο σκοτάδι.

Ο Edouard Brézin, κορυφαίος θεωρητικός φυσικός, είναι καθηγητής στην École Normale Supérieure στο Παρίσι. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών από το 1991 και έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Ακαδημίας για την περίοδο 2004-2006. Έχει, επίσης, θητεύσει ως Πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Ευρώπης, και έχει βραβευθεί πολλές φορές για το επιστημονικό του έργο, έχοντας λάβει, μεταξύ άλλων, και διακρίσεις από ευρωπαϊκές και άλλες Ακαδημίες. Το 2011 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Dirac για την επιστημονική του συνεισφορά στη θεωρητική φυσική.

Ο Herwig Schopper είναι καθηγητής Φυσικής και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του CERN, του μεγαλύτερου εργαστηρίου στον κόσμο, και του DESY, καθώς, επίσης, και Πρόεδρος του Συμβουλίου του SESAME στην Ιορδανία. Του έχουν απονεμηθεί πολλοί τίτλοι και βραβεία συμπεριλαμβανομένων των «UNESCO Albert Einstein Gold Medal» και «Tate Medal of the American Institute of Physics». Είναι μέλος πλειάδας Ακαδημιών και συμβουλευτικών σωμάτων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί είναι γίγαντες της σύγχρονης Επιστήμης. Ο ατελείωτος κατάλογος των διακρίσεων τους από δεκάδες χώρες και κορυφαία ιδρύματα μιλάει από μόνος του και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αυτό, όμως, που δεν είναι προφανές, σε πρώτη ανάγνωση, είναι ότι κυρίαρχο στοιχείο στη σκέψη και δράση των Brézin και Schopper είναι ο ανθρωπισμός τους, οι έννοιες του σύγχρονου ουμανισμού, το να θέτουν την επιστημονική τους δραστηριότητα στην απόλυτη υπηρεσία της ευημερίας των λαών, στην υπηρεσία της ειρήνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μεγάλη επιστημονική υποδομή στη Μέση Ανατολή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και αραβικών χωρών, που εδρεύει στην Ιορδανία, το περίφημο SESAME, προέκυψε με πρωταγωνιστικό ρόλο του Herwig Schopper o οποίος υπήρξε ιδρυτής και, για μια δεκαετία, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου του. Παρόμοια, ο Edouard Brézin, είναι γνωστό ότι υπήρξε από τους πρωταγωνιστές και κύριος συντελεστής της ίδρυσης και της επιτυχίας του «Israeli Palestinian Science Organization», του μοναδικού αυτού οργανισμού που χρηματοδοτεί επιστημονική έρευνα από μικτές (παλαιστινο-ισραηλιτικές) ερευνητικές ομάδες.

Έχοντας την τύχη να συνομιλήσω μαζί τους, γνωρίζω ότι η εμπλοκή τους στα δρώμενα της Κύπρου και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Κύπρου πηγάζει από το ίδιο αξιοθαύμαστο πάθος και πεποίθηση ότι η Επιστήμη μπορεί να είναι καταλύτης για την ειρήνη και την ευημερία των λαών. Πηγάζει από την κοινή μας εκτίμηση ότι η Κύπρος γενικά, και ειδικότερα το Ινστιτούτο Κύπρου ως περιφερειακό ίδρυμα, μπορούν να συνεισφέρουν στον στόχο αυτό και να συνδράμουν αποφασιστικά στη μεγάλη προσπάθεια ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Οι δύο Καθηγητές έχουν εμπλακεί ενεργά στην οικοδόμηση της έρευνας στην Κύπρο και ειδικότερα στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου, αλλά όχι μόνον. Ο Καθηγητής Schopper είναι ένας από τους πρωτεργάτες και αρχιτέκτονες του έργου αυτού από το 2001, και μέλος της αρχικής ομάδας ακαδημαϊκών μεγάλου κύρους που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το όραμα για το Ινστιτούτο Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο αριστείας. Παραμένει ενεργά εμπλεκόμενος στην ανάπτυξη του οργανισμού και είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού του Συμβουλίου. Ο Καθηγητής Brézin είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος από το 2005 και προεδρεύει του Συμβουλίου από το 2006 μέχρι σήμερα. Επί της Προεδρίας του το Ινστιτούτο Κύπρου κατάφερε να κάνει τα πρώτα του ερευνητικά βήματα και να εδραιωθεί ως ένα σημαντικό κομμάτι του ερευνητικού ιστού της χώρας μας αλλά και του περιφερειακού και ευρωπαϊκού επιστημονικού γίγνεσθαι.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πορεία του Ινστιτούτου Κύπρου και χαιρόμαστε διότι διακρίνεται, εις πείσμα των καιρών, και ευελπιστούμε ότι θα επιτύχει στον υψηλό στόχο της «αριστείας» σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του, και ιδιαίτερα στο ερευνητικό του έργο. Η παρουσία των Καθηγητών, Επιτρόπων Schopper και Brézin στις διεργασίες για την ανάπτυξή του, μαζί και πλάι με τους άλλους κορυφαίους Επιτρόπους, αποτελεί το πιο πειστικό εχέγγυο για τη συνεχή ανοδική πορεία του Ινστιτούτου.

Η απονομή της κορυφαίας αυτής διάκρισης σηματοδοτεί την αναγνώριση της συνεισφοράς τους, αλλά πολύ περισσότερο θέλω να πιστεύω, σηματοδοτεί την ανανέωση της δημιουργικής σχέσης τους με την Κύπρο, το Ινστιτούτο Κύπρου, την πρόοδο της Κύπρου και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Σηματοδοτεί, επίσης, την εμπέδωση και διακήρυξη της κοινής μας πεποίθησης πως η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην επίλυση των προβλημάτων που η ανθρωπότητα αλλά και η περιοχή μας αντιμετωπίζουν με οξύτητα σήμερα.

Ευχόμαστε και στους δύο υγεία και πολλά-πολλά ακόμη χρόνια παραγωγικής επιστημονικής προσφοράς. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες από φωτεινά μυαλά και από ιδέες υψηλής επιστημονικής αξίας και περιεχομένου που θα υπηρετούν τους πολίτες και τους απλούς ανθρώπους, την ευημερία και ευτυχία τους, τις ιδέες του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Από της πλευράς του ο Καθηγητής Brézin είπε, μεταξύ άλλων: «Σε μια χώρα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όπως είναι η Κύπρος, υπάρχει χώρος για την επιστήμη. Εντάχθηκα στο Ινστιτούτο Κύπρου απόλυτα πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή ότι το Ινστιτούτο ήταν πολύ σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου αλλά και της περιοχής ένεκα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή αυτή. Το Ινστιτούτο Κύπρου είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και πιστεύω ότι θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για το μέλλον της Κύπρου».

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Schopper είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος έχει παράδοση στην ανάμιξη με την επιστήμη και την τεχνολογία. Πρόσθεσε ότι «το Ινστιτούτο Κύπρου είναι πολύ ξεχωριστό και έχει αναπτυχθεί με εξαιρετική ταχύτητα».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια ανέφερε: «Πριν από δύο μήνες υπογράφηκε συμβόλαιο μεταξύ της Κύπρου και του Εργαστηρίου CERN. Είμαι πολύ ευτυχής γι αυτό, και με την υπογραφή σας θα επικυρωθεί πολύ σύντομα αυτή η συμφωνία και έτσι η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος του CERN και θα ενσωματωθεί πλήρως στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».

Τέλος ανέφερε ότι «η Κύπρος διαθέτει πλεονεκτήματα που δεν διαθέτει άλλη χώρα και μεταξύ αυτών των πλεονεκτημάτων είναι η γεωγραφική της θέση που την καθιστά ιδανική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».