12/12/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 12/12/2012

Όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα για να βοηθήσουν το κράτος να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι αντιδράσεις του κόσμου είναι σεβαστές, φτάνει να παραμείνουν σε πλαίσια που όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι τα φυσιολογικά και τα λογικά

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα πράγματα σχετικά με τη μείωση των κοινωνικών παροχών, ότι δήθεν δεν την ζήτησε η Τρόικα ή ότι η Κυβέρνηση απέκοψε περισσότερα από όσα ζητούσε η Τρόικα, θέλω να σημειώσω ότι η Τρόικα ήρθε με συγκεκριμένη απαίτηση ευθύς εξαρχής για να μειώσουμε τις κοινωνικές παροχές κατά 150 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την προκαταρκτική διαπραγμάτευση που κάναμε με την Τρόικα, όταν ήρθε στην Κύπρο τον Ιούλιο, η Τρόικα ζητούσε όπως το ποσό των κοινωνικών παροχών μειωθεί διότι ήταν πολύ ψηλό – κάτι που θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση παροχών που ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν ανάγκη για φροντίδα και στήριξη από το κράτος. Η Τρόικα έθεσε στη συνέχεια όρο για να έρθει στην Κύπρο, όχι απλώς να αποκοπούν 150 εκ. από τις κοινωνικές παροχές, αλλά να προσδιορίσουμε και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο από πού θα αποκοπούν.

Κάναμε πολλή συζήτηση με την Τρόικα και τελικά καταφέραμε τουλάχιστον για το 2013 να μειώσουμε αυτό το ποσό από τα 150 εκ. στα 113 εκ. ευρώ, παρότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που κάναμε με τα πολιτικά κόμματα υπήρχαν και κόμματα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες αποκοπές. Υπενθυμίζω ότι στις τότε συζητήσεις που είχαν γίνει δημόσια έλεγαν πως δεν είναι δυνατόν σε ένα ποσό μεγαλύτερο από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τις κοινωνικές παροχές να μην βρεθεί ποσό πέρα από τα 150 εκ., και μιλούσαν για 190 εκ. ή για 250 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να αποκοπούν.
Μετά από τη σκληρή μας διαπραγμάτευση με την Τρόικα το ποσό μειώθηκε για το 2013 στα 113 εκ. ευρώ και για το 2014 οι παροχές θα πρέπει να μειωθούν κατά ακόμη 28,5 εκ. ευρώ.

Πρέπει να πω ότι εμείς με πόνο ψυχής κάναμε αυτή την αποκοπή, όμως ήταν απαίτηση της Τρόικας, πέρα από το γεγονός ότι στη συνέχεια η Τρόικα έθεσε και τον όρο να τοποθετηθούμε πολύ συγκεκριμένα επί του ζητήματος για να έρθει στην Κύπρο για συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να γίνει ένας εξορθολογισμός μέσα από τη μείωση των κοινωνικών παροχών, να ξεκινήσουμε πρώτα απ όλα από εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα να το κάνουμε χωρίς να επηρεαστεί σοβαρά το κοινωνικό σύνολο, αλλά ένεκα των απαιτήσεων της Τρόικας υποχρεωθήκαμε, ασφαλώς, να πάμε και σε ζητήματα που εμείς δεν θα δεχόμασταν καν να συζητήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα. Ευελπιστούμε στην κατανόηση των ανθρώπων που επηρεάζονται, αλλά επαναλαμβάνω ότι υπό τις συνθήκες και περιστάσεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα το διαφορετικό».

Κληθείς να σχολιάσει τις διάφορες κινητοποιήσεις από ομάδες πολιτών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων από μέρους των εργαζομένων και των πολιτών είναι απολύτως σεβαστή. Είναι λογικό ομάδες που επηρεάζονται από τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο της Τρόικας να έχουν αυτές τις αντιδράσεις, που είναι σεβαστές, φτάνει βέβαια να κρατηθούν και σε πλαίσια που όλοι παραδεχόμαστε ότι είναι τα φυσιολογικά και τα λογικά.

Εμείς, ως Κυβέρνηση, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε έστω κάποιες θεσμικές κατακτήσεις, και έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε στη ζωή θεσμικές κατακτήσεις, αλλά, επαναλαμβάνω, ήταν τέτοια τα δεδομένα και τέτοιες οι απαιτήσεις της Τρόικας που υπάρχουν μέσα στο Μνημόνιο, και τέτοια τα επώδυνα μέτρα, όπως τα έχει περιγράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του για το Μνημόνιο. Η προσπάθειά μας ήταν να προφυλάξουμε θεσμικές κατακτήσεις, αλλά πολύ περισσότερο να δώσουμε νόημα και σημασία στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός μας με το να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας σύντομα, για να μπορέσουν ξανά οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί να διεκδικήσουν αυτά που σήμερα χάνουν ένεκα της επιβολής του Μνημονίου.

Ταυτόχρονα, διαπραγματευτήκαμε και προσπαθήσαμε πάρα πολύ να διατηρήσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου ανοικτή, διότι χωρίς ανάπτυξη και χωρίς μια εύρωστη οικονομία δεν μπορούν να πάρουν και οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τη στήριξη που χρειάζονται από το κράτος και, γενικότερα, από την οικονομία του τόπου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την PIMPCO και σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το θέμα το χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι μόνο η Κεντρική Τράπεζα που το χειρίζεται, αλλά το χειρίζεται και η Κυβέρνηση διά του Υπουργείου Οικονομικών. Υπάρχει μια στενή συνεργασία, διότι υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα πέρα από τα πολιτικά, και καμιά φορά οι όροι που τίθενται στα τεχνικά ζητήματα, αναφορικά με την αξιολόγηση της κατάστασης επηρεάζουν και το τελικό ποσό. Δεν θα υπεισέλθω, όμως, σε λεπτομέρειες, διότι είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση, αύριο θα γίνει η συνεδρία του Eurogroup και θα υπάρχει συζήτηση για την Κύπρο, και θέλουμε να είμαστε πολύ φειδωλοί στο τι λέμε διότι θέλουμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να πάρει το καλύτερο δυνατόν από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup και που είναι μέρος της διαδικασίας συμφωνίας επί του Μνημονίου. Δεν έχει τελειώσει η διαδικασία, είναι ανοικτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και συζητείται τώρα, αλλά ακόμη και μετά θα χρειαστεί να περάσουμε από το Eurogroup και να τύχουμε της έγκρισης από ένα αριθμό εθνικών κοινοβουλίων, έτσι όπως προνοούν οι διαδικασίες που οι ίδιες οι χώρες έχουν επιλέξει. Άρα είναι σοφό και καλύτερο για το συμφέρον του τόπου και της προσπάθειας που κάνουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί σε αυτά που λέμε τούτη την ώρα».

Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την PIMPCO, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζουμε, όμως, εάν θα ανακοινωθούν κάποια αποτελέσματα αυτά θα είναι τα προκαταρκτικά, διότι όλος ο διαγνωστικός έλεγχος της PIMPCO θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου. Τώρα θα έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν στο Eurogroup θα συζητηθεί το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναφέρεται στο Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στο Μνημόνιο τέθηκε ένα ποσό για να βοηθήσει την εργασία που έγινε για το Μνημόνιο, και πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και το δημοσιονομικό μέρος του Μνημονίου μαζί με τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το ποσό που έθετε η Τρόικα, τα 975 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν, μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος Προσαρμογής το 2016, η κυπριακή οικονομία να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4% και να δύναται να εξοφλά τις δόσεις του δανείου.

Πιστεύουμε πως η κυπριακή οικονομία που έχει υγιείς βάσεις, παρά τα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες, μπορεί να ανταποκριθεί, και υπάρχουν όλα τα δεδομένα και όλο το δυναμικό για να ανταποκριθεί. Πολύ περισσότερο δε υπάρχει ανοικτή η προοπτική της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία. Σημαντικό δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η εκμετάλλευση αλλά και η πορεία δημιουργίας ολόκληρης της υποδομής που θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες. Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και σημαντικά, έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για την οικονομία, είναι έργα που θα ανεβάσουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας – υπενθυμίζω την Έκθεση της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού που ανεβάζει αυτό τον αριθμό σε τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αναμένουμε ότι από τα έργα που θα γίνουν για τη δημιουργία της υποδομής θα βοηθηθεί η οικονομία μας να πάρει μπρος, να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αλλά και να επιλύσουμε μια σειρά από προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, όπως είναι η ανεργία, το θέμα της έναρξης και υλοποίησης έργων.

Ασφαλώς, σημαντικό στοιχείο για την οικονομία είναι και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και μείωση των επιτοκίων, για να μπορούν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και ο απλός πολίτης να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσα από ένα δανεισμό χαμηλού κόστους».

Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξη είναι η Κυβέρνηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την PIMPCO θα έχουν το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας που διαπραγματευόμαστε. Από τη στιγμή, όμως, που ακόμη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ζητά την τιμωρία των όσων ευθύνονται για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητα και τη θέση της Κυβέρνησης, έτσι όπως τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του, για να υπάρξει ανάδειξη και εντοπισμός των ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μέσα από την έκθεσή του στην ελληνική οικονομία και να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών και τιμωρία. Αυτό, βέβαια, δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά κάθε ευνομούμενη κοινωνία πίσω από τις ευθύνες έχει και την τιμωρία. Το θέμα των ερευνών είναι στα χέρια πρώτα από όλα της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την εταιρεία Alvarez and Marshal. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι περίπου στα μέσα του Γενάρη θα ολοκληρωθεί η έρευνα. Αυτά από την πληροφόρηση που έχουμε διότι εμείς ως Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνουμε στο όποιο ερευνητικό έργο, και σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας που έχει την ευθύνη για την ποινική διαδικασία θα πάρει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και ανάλογα θα ζητήσει από την Αστυνομία που έχει την ευθύνη της ποινικής ανάκρισης εκεί και όπου υπάρχουν ποινικές ευθύνες να κινηθεί. Έρευνα κάνει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ζητήματα που αφορούν τις δικές της αρμοδιότητες.

Το σημαντικό, όμως, από όλο αυτό το θέμα είναι να πετύχουμε το συντομότερο να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και μέσα από αυτή τη λειτουργία να βοηθήσει έτσι ώστε η οικονομία μας να πάρει μπρος, διότι το τραπεζικό σύστημα είναι καθοριστικός παράγοντας, ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας μας και είναι γι αυτό που μας ενδιαφέρει και εμάς πάρα πολύ σύντομα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να αποτελέσει ξανά τον βασικό παράγοντα που θα δώσει πνοή και ενίσχυση στην κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση σε όσους προειδοποιούν με απεργίες και για παράλυση του κράτους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που περνούμε, τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την έκθεση των τραπεζών στην ελληνική οικονομία, όπως υπέδειξε – το υπογραμμίζω – και ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Από εκεί και πέρα μέσα από ώριμη και υπεύθυνη στάση πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Εμείς σεβόμαστε το δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους».

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελθείσα απεργία εργαζομένων στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, λόγω του δανεισμού του κράτους από την Αρχή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εδώ ειδικά θα πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα. Το κράτος αυτή την ώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα. Δεν πρόκειται για λεφτά που παίρνει το κράτος από έναν δημόσιο οργανισμό απλώς για να τα πάρει. Είναι δανεισμό που κάνει μέσα από την έκδοση ομολόγων. Οι οργανισμοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και θεωρώ ότι είναι ευθύνη όλων να βοηθήσουν το κράτος να συνεχίσει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες. Από τη στιγμή που ο λαός υποβάλλεται σε τόσες θυσίες, σε ένα επώδυνο και δύσκολο Μνημόνιο, όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα για να βοηθήσουν το κράτος να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές».