21/12/12

Αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για το θέμα των αγνοουμένων 20/12/2012

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο της παρακολούθησης του θέματος των αγνοουμένων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και τα μέλη κ.κ. Χριστάκης Τζιοβάννης, Μάριος Μαυρίδης, Σοφοκλής Φυττής και Νίκος Κουτσού.

Την αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν ο κ. Juan Fernando López Aguilar (Ισπανία - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Πρόεδρος της Επιτροπής, οι κυρίες Renate Sommer (Γερμανία - Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Cecilia Wikström (Σουηδία - Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), οι κ.κ. Simon Busuttil (Μάλτα - Πολιτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Claude Moraes (Ηνωμένο Βασίλειο - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), η κα Krisztina Morvai (Ουγγαρία – Μη Εγγεγραμμένοι) και οι κ.κ. Marco Scurria (Ιταλία - Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και Salvador Sedó i Alabart (Ισπανία - Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Την αντιπροσωπία πλαισίωναν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής, κ. Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των αγνοουμένων, αλλά και για την οικονομική στήριξη που παρέχεται στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Ενημέρωσε, επίσης, για την επιτάχυνση των εργασιών ταυτοποίησης των λειψάνων, επισημαίνοντας την ανάγκη διατήρησης και της ποιότητας της έρευνας. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί πραγματικά για ολοκλήρωση των εργασιών, καθότι, όπως υπογράμμισε η κα Κουκουμά, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες ούτε στα στρατιωτικά της αρχεία καθυστερεί περαιτέρω την πρόοδο στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κ. López Aguilar, από πλευράς του, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές από την Επιτροπή της οποίας προεδρεύει, ενώ γίνεται προσπάθεια για ανάδειξη του ζητήματος το οποίο δεν είναι, όπως ανέφερε, τόσο ευρέως γνωστό. Η ανάδειξη της υπόθεσης, πρόσθεσε, συμβάλλει επίσης στη γενικότερη επίτευξη προόδου των προσπαθειών. Εξάλλου, σημειώθηκε η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση και την πολιτική στήριξη για προώθηση του θέματος. Επίσης, μέλη της αντιπροσωπίας αμφισβήτησαν το ενδεχόμενο να έχει διαφοροποιηθεί η τουρκική στάση αναφορικά με την Κύπρο.

Σε τοποθετήσεις τους οι Κύπριοι Βουλευτές επανέλαβαν την ανάγκη άσκησης ουσιαστικής πίεσης προς την Τουρκία ώστε να συνεργαστεί στο όλο ζήτημα επιτρέποντας πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες και αρχεία, αλλά και γενικότερα για να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.