20/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου 20/12/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, με έδρα την Αθήνα, κ. Christian Biever.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Biever διαβίβασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις Λουξεμβούργου και Κύπρου οι οποίες, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζονται από στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας, και πρόσθεσε: «Παρότι τα δυο κράτη είναι κάπως μακριά σε ευρωπαϊκή κλίμακα, έχουν πολλά κοινά σημεία και μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Tο Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι και οι δύο μέλη της ΕΕ και περιβάλλονται από πολύ πιο μεγάλους και δυνατούς γείτονες. Ως πιο μικρά κράτη μέλη, οι χώρες μας μπόρεσαν να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους συμφέροντα στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζονταν και προωθούσαν ενεργά μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ευεργετική για όλους σε αυτές τις δύσκολες ώρες της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής αναταραχής».
Όσον αφορά στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Πρέσβης ανέφερε: «Ενώ η Κύπρος βρίσκεται προς το τέλος της Προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ, θέλω να συγχαρώ εσάς και την Κυβέρνηση της Κύπρου για την εξαίρετη δουλειά που κάνατε και για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες». Η Κύπρος, πρόσθεσε, απέδειξε ότι η σημασία μιας χώρας δεν έχει να κάνει με το γεωγραφικό της μέγεθος αλλά με τα προσόντα των εκπροσώπων της και με την ικανότητα τους να αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Biever σημείωσε ότι παραμένει άλυτο μετά από δεκαετίες προσπαθειών και πρόσθεσε ότι το Λουξεμβούργο συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης η οποία να αποσκοπεί στην επανένωση του νησιού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι πεποίθηση μας, κατέληξε, ότι μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευμάρεια και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός θα του παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην διεκπεραίωση των καθηκόντων του και υπογράμμισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω εντατικοποίηση και εμβάθυνση των μακροχρόνιων εξαίρετων σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έχουν ιστορικούς δεσμούς και ως δύο μικρά κράτη που μοιράζονται τις κοινές αξίες και αρχές της ΕΕ, η ουσιαστική συνεργασία και η αμοιβαία υποστήριξη εντός της ΕΕ και σε διεθνή φόρα χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ήθελα να επαναλάβω την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο μπορούν να οικοδομήσουν πάνω στην αλληλεγγύη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα ραγδαία αυξανόμενων διεθνών προκλήσεων, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης σε ασταθείς περιοχές και την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας για τους πολίτες της ΕΕ και για όλο τον κόσμο.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας και τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, είναι πρωταρχικός στόχος της προεδρία μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
Δυστυχώς οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας την μονομερώς σαν την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ.
Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθησης λύσης δύο κρατών.
Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και πρέπει να είναι σύμφωνος με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και σκληρά για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Έχουμε εργαστεί ενάντια σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και μια άνευ προηγουμένου κρίση που κτύπησε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευτυχείς διότι τώρα που η Προεδρία φτάνει στο τέλος της , οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα για μία επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».
Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.