19/12/12

Η Υπουργός Εξωτερικών ηγήθηκε αντιπροσωπείας της ΕΕ στη συνάντηση της Διάσκεψης Προσχώρησης με την Ισλανδία 19/12/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ηγήθηκε αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πέμπτη συνάντηση της Διάσκεψης Προσχώρησης με την Ισλανδία σε υπουργικό επίπεδο, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα έξι κεφαλαίων, πλέον των τριών που είχαν ανοίξει το φθινόπωρο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ συναντήθηκε με την ισλανδική, της οποίας ηγείτο ο Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου κ. Össur Skarphéðinsson. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας κ. Štefan Füle συμμετείχε επίσης στη συνάντηση.

Τα κεφάλαια που άνοιξαν αφορούν την Ελεύθερη Διακίνηση Προϊόντων, τη Φορολογία, την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, την Περιφερειακή Πολιτική, το Περιβάλλον και τις Εξωτερικές Σχέσεις. Επιπλέον, επετεύχθη προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου για την Πολιτική Ανταγωνισμού. Πέρα από τα έξι αυτά κεφάλαια, η Προεδρία επαναβεβαίωσε το άνοιγμα των τριών κεφαλαίων για τα οποία επήλθε συμφωνία στην προηγούμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη του Οκτωβρίου και αφορούν τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τη Στατιστική και την Τελωνειακή Ένωση.

Με τη χθεσινή συνάντηση, από ένα σύνολο 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων, 27 κεφάλαια έχουν ανοίξει για διαπραγμάτευση, εκ των οποίων 11 έχουν ήδη κλείσει προσωρινά. Έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω Διασκέψεις Προσχώρησης ούτως ώστε να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ο Επίτροπος Füle υπογράμμισε ότι η συνάντηση «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία». Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία, ο Επίτροπος ευχαρίστησε την Κύπρο «για την αξιοσημείωτη αποφασιστικότητά της ως προς την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία, αφού σημείωσε ρεκόρ με το άνοιγμα εννέα κεφαλαίων, κάτι που σίγουρα δεν ήταν εύκολο επίτευγμα».

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Skarphéðinsson αναφέρθηκε στο έργο της Κυπριακής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη ότι «τα μικρότερα κράτη μπορούν μέσω συστηματικής δουλειάς, εργατικότητας και αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και μέσω αποτελεσματικών δομών διοίκησης, να παράγουν ισάξια αποτελέσματα με μεγαλύτερα κράτη».