13/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα στην Κύπρο, στην Πύλη Αμμοχώστου 13/12/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παρουσίαση της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο. Η βιοποικιλότητα, η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας, είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά και για την ευημερία μας. Η πίεση που έχουμε ασκήσει τα τελευταία χρόνια στους φυσικούς μας πόρους μάς έχει φέρει ήδη πολύ κοντά στην απώλεια των απαραίτητων οικοσυστημικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτώμαστε. Η διατήρηση δεν αφορά μόνο τα ίδια τα είδη και τους οικότοπους, αλλά τη δυνατότητα της φύσης να μας δίνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε.

Η βιοποικιλότητα που απολαμβάνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα 3.5 δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης και η φύση ορθά μερίμνησε ώστε όλοι οι οργανισμοί να συνυπάρχουν σε μια λεπτή ισορροπία.

Παρά τη ζωτική σημασία της, ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα βιοποικιλότητας και η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας είναι σημαντικά στοιχεία, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη Γη και να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ο πλέον σημαντικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε επιλογές μας. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης. Άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις, οργανώσεις, αρχές και κυβερνήσεις, όλοι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που συνολικά και ατομικά έχουμε στο περιβάλλον.

Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στη συμβολή τριών ηπείρων, καθώς επίσης ο νησιωτικός της χαρακτήρας, η μακραίωνη απομόνωση της και οι κλιματικές της συνθήκες, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας και ενός σημαντικού αριθμού ενδημικών ειδών. Η χλωρίδα και η πανίδα της Κύπρου και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας λήφθηκαν στις δύο τελευταίες Διασκέψεις των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλομορφία το 2010 και το 2012, όπου συμφωνήθηκε το Παγκόσμιο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα, οι στόχοι της Aichi που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020 και τα χρηματοδοτικά μέσα υλοποίησης των στόχων αυτών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα 2011-2020, βασισμένη σε αυτές τις παγκόσμιες αποφάσεις. Η Κύπρος υιοθετώντας τα πιο πάνω, δημιουργεί τώρα τη δική της στρατηγική συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς.

Η δημιουργία της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, με τη θεσμοθέτηση στόχων και την προώθηση σχετικών δράσεων μέσα από ένα οδικό χάρτη θα αποτελέσει την πυξίδα μας για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της απώλειας, αλλά και ενδυνάμωση του πλαισίου προστασίας της φύσης. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία που καθορίστηκαν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας της Ευρώπης περιλαμβανομένης και της χώρας μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο Frederick, τον ανάδοχο φορέα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε, μετά από ανάθεση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, για το αξιόλογο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αλλά και της συνεργασίας με άλλα ακαδημαϊκά ινστιτούτα.