11/12/12

Επιστημονικό συνέδριο για την Κύπρο στη Βαρσοβία 11/12/2012


Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κύπρος: Ιστορία, Λογοτεχνία, Πολιτισμός», το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Artes Liberales του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πολωνία.


Στο Συνέδριο, το οποίο ήταν διατομεακού χαρακτήρα και κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμμετείχαν εξέχοντες εμπειρογνώμονες σε θέματα της Κύπρου, η Πρέσβης της Ελλάδας και προσωπικό της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βαρσοβία, οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ.κ. Γεώργιος Γεωργής και Γιώργος Καζαμίας, άλλοι ακαδημαϊκοί και φοιτητές.

Στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγητής και Κοσμήτορας του Ινστιτούτου/ Τμήματος Artes Liberales του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας κ. Jerzy Axer, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας Καθηγητής κ. J. Kieniewicz, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία κ. Ανδρέας Ζήνωνος και η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελληνικών Σπουδών κα Malgorzata Borowska.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ζήνωνος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου, επισήμανε ότι το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται κατά την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύοντας προς «μια καλύτερη Ευρώπη». Ο κ. Πρέσβης προέβη, στη συνέχεια, σε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Τόνισε επίσης την ιστορική σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 και τη σημασία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και εξήρε τη μεγάλη συμμετοχή καθηγητών και εμπειρογνωμόνων και το ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Η Κύπρος του Πολιτισμού» που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.