11/12/12

Πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο στη Θεσσαλονίκη 11/12/2012

Με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Δεκεμβρίου, πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.


Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Ψευδιώτης και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστας, οι Γενικοί Πρόξενοι ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας, Βουλγαρίας, επίτιμοι πρόξενοι, εκπρόσωποι των Μητροπόλεων της πόλης, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και των κυπριακών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια από κλιμάκιο της βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και τον λαογραφικό όμιλο «Ακρίτες» Γερίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φύση της Κύπρου.

Στην εκδήλωση ανέγνωσε χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β’ ο πατήρ Ανδρέας Παναγή όπου έγινε εκτενής αναφορά στην ιστορία της χώρας και τον πολιτισμό της Κύπρου με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσφατη ιστορία της και στα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής με τον ξεριζωμό και τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.