2/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου στις Δύμες 02/12/2012

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου να τελέσω τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Δυμών, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013», με ειδικό στόχο την ανάπτυξη ορεινών περιοχών. Η συνολική δαπάνη για το έργο έχει ανέλθει περίπου στις €750.000 και έχει καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), από την Κυπριακή Δημοκρατία και την τοπική Αρχή.


Η βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου και η οικονομική και κοινωνική συνοχή αποτελούν στρατηγικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίαρχη πολιτική της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτελέσθηκαν στις αγροτικές περιοχές από το 2004 μέχρι σήμερα, με συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, σειρά από έργα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών και προσφοράς κοινοτικών υπηρεσιών καθώς και έργα προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η εμπλοκή όλων των εθνικών θεσμικών οργάνων στη διαδικασία της ένταξης των έργων στα σχέδια και προγράμματα των πιο πάνω προγραμματικών περιόδων και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων υπήρξε απόλυτα επιτυχής.


Οι Δύμες, ένα μικρό χωριό στην ορεινή περιοχή της Λεμεσού, βρίσκεται στην καρδιά της Πιτσιλιάς, ανάμεσα στα χωριά Κυπερούντα, Πελέντρι και Αγρό, σε μικρή σχετικά απόσταση από τη Λεμεσό αλλά και τη Λευκωσία. Εδώ κάποιος μπορεί να βρει τα πλεονεκτήματα που έχει μια κοινότητα, δηλαδή την ηρεμία, την ησυχία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τον καθαρό αέρα, σε αντίθεση με την πολυκοσμία και τον συνωστισμό της πόλης. Παράλληλα οι σημερινοί κάτοικοι της κοινότητας οι οποίοι ανέρχονται γύρω στους 165, αποτελούν τρανό παράδειγμα αντίστασης στην αστυφιλία.


Μένοντας στο θέμα της αστυφιλίας, έργα όπως το σημερινό, που στόχο έχουν την πρόοδο και την ανάπτυξη των κοινοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, συμβάλλουν περαιτέρω στην ανακοπή αυτού του άχαρου φαινομένου της ερήμωσης των κοινοτήτων μας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η καταπολέμηση της αστυφιλίας αντιμετωπίζεται ως κυρίαρχη προτεραιότητα τόσο της κυβερνητικής πολιτικής όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επενδύει διά μέσου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Συγχαίρω θερμά τόσο το παρόν όσο και το προηγούμενο Κοινοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία να αγοράσουν την παλιά παραδοσιακή κατοικία, να την αναπαλαιώσουν και σήμερα να αποτελεί ένα πολιτιστικό κόσμημα για τη κοινότητα Δυμών και όχι μόνο. Σήμερα, το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι της κοινότητας Δύμες παραλαμβάνουν ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και υποδομής για την κοινότητά τους, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολλές και συντονισμένες προσπάθειες της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, του Γραφείου Προγραμματισμού, του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και άλλων κυβερνητικών τμημάτων και Υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα.


Η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου είναι ένα κοινωφελές έργο το οποίο αναδεικνύει την ομορφιά της κοινότητάς σας και θα συμβάλει τα μέγιστα στην πρόοδο, ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμισή της. Όπως έχει διαμορφωθεί ο όλος χώρος, αποτελεί σημείο έλξης για την κοινότητα και εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον της.


Περαιτέρω, το έργο περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο παλαιών αντικειμένων, αίθουσα διαλέξεων/προβολών, κέντρο νέων, κοινοτική βιβλιοθήκη και κοινοτικό ιατρείο όπου θα συνεχίσει να καλλιεργείται και να προάγεται ο πολιτισμός και τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας με τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών, κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.


Η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου αποτελεί μαρτυρία σεβασμού της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού σας. Γι’ αυτό κάθε τέτοια πρωτοβουλία αξίζει τον έπαινο, αφού μετουσιώνει σε πράξη τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Συντηρεί και προβάλλει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική μας ταυτότητα.


Ήθη και έθιμα, πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις και ιστορία θα πρέπει να καθοδηγούν την πορεία μας προς το μέλλον για να ενισχύουν τις δυνάμεις μας, που τόσο ανάγκη έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας. Και σήμερα, εδώ, εγκαινιάζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο, η κοινότητα Δυμών αποδεικνύει εμπράκτως την αποφασιστικότητα και αφοσίωσή του να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις μας.


Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική και πολιτιστική ανάπτυξη είναι υπόθεση ευθύνης όλων έναντι του τόπου μας, αλλά και υπόθεση συμβολής μας στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι το στοιχείο που προσδίδει βάθος και ποιότητα στη ζωή και την ιδιαιτερότητα που καθιστά κάθε λαό ξεχωριστή οντότητα.


Τέτοια έργα συμβάλλουν σημαντικά στην αναζωογόνηση και προβολή των παραδοσιακών χωριών μας και προσφέρουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού που είναι ένας σημαντικός στόχος για τις κοινότητες. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά τις κοινότητες της υπαίθρου, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι πάντοτε κοντά στις κοινότητες της υπαίθρου και θα στηρίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Θα σταθεί δίπλα σας ως συνεργάτης και υποστηρικτής και σας διαβεβαιώνω ακόμη μια φορά για το συνεχές και ειλικρινές ενδιαφέρον τόσο εμένα προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ευημερία της υπαίθρου και τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια των τοπικών Αρχών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.


Κλείνοντας, εύχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δυμών κάθε πρόοδο και επιτυχία στο έργο του και σας διαβεβαιώνω για ακόμα μια φορά ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια σας για την πρόοδο και ανάπτυξη της κοινότητάς σας.