2/12/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο 6ο Συνέδριο Αγροτικής Νεολαίας ΕΚΑ, στον Αστρομερίτη 02/12/2012

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 6ο Συνέδριο της Αγροτικής Νεολαίας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών.

H Οργάνωση σας, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών, γέννημα-θρέμμα των ώριμων συνθηκών της εποχής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου κύρια χαρακτηριστικά ήταν η φτώχεια του αγροτικού μας κόσμου, η εκμετάλλευση από τους τσιφλικάδες, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η φυγή σε άλλους τόπους, αφουγκράστηκε τις ελπίδες και τα οράματα του γεωργού, στάθηκε σταθερά στο πλευρό του τόσο για επίλυση των προβλημάτων του αλλά και για διεκδίκηση των αιτημάτων του.

Σήμερα, οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά. Ο Κύπριος αγρότης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, βελτίωσε τη θέση του. Η κυβερνητική αγροτική πολιτική, διαχρονικά, χαρακτηρίζεται από μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής και στήριξης του αγροτικού μας κόσμου με διάφορα μέτρα, ενώ η γεωργική ασφάλιση έχει θεσμοθετηθεί ενισχύοντας έτσι την προστασία του γεωργού από θεομηνίες. Ταυτόχρονα όμως, η Κύπρος έγινε μέλος μιας ενωμένης Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας έχουμε μια συνεχή πάλη μεταξύ των χωρών που την αποτελούν, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς και η φιλελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου συντελείται με γοργούς ρυθμούς, και ο προστατευτισμός που χαρακτήριζε την αγροτική πολιτική μας τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία και πριν την ένταξή μας στην ΕΕ είναι πια παρελθόν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η εφαρμογή νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τη γεωργία και τον τρόπο άσκησής της ώστε αυτή να ενισχυθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές μας οργανώσεις.

Στο πρόσωπο σας, αγαπητοί φίλοι και φίλες, βλέπω τη νέα γενιά των γεωργών, που παρέλαβαν τη σκυτάλη του γεωργικού επαγγέλματος από τους παππούδες και τους πατεράδες τους. Σε εσάς δίνεται η ευκαιρία να μετατρέψετε τις όλο κόπο και ιδρώτα γεωργικές εκμεταλλεύσεις που κληρονομήσατε σε σύγχρονες μονάδες, αξιοποιώντας προς τον σκοπό αυτό τη σύγχρονη τεχνολογία και συνδυάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.

Συμπαραστάτης και βοηθός στην προσπάθεια σας είναι το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο έχει πάγια πολιτική του την οικονομική ενίσχυση των νέων γεωργών, καθώς και την παροχή σε αυτούς των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό τόσο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που βρίσκεται σε εξέλιξη όσο και στο υπό διαμόρφωση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υπάρχουν μέτρα και δράσεις που απευθύνονται μόνο σε νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, θέλω να ευχηθώ στην Αγροτική Νεολαία της ΕΚΑ, αλλά και γενικότερα στην Ένωση Κυπρίων Αγροτών, στην ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της, κάθε επιτυχία στο έργο σας, πάντοτε σας όφελος των ανθρώπων σας υπαίθρου.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.