8/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμμετείχε στη Διάσκεψη «Doing Business with Israel», στη Λευκωσία 08/11/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε σήμερα, ως κύριος ομιλητής, στη Διάσκεψη «Doing Business with Israel», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.


Στην ομιλία του με θέμα την «Αξιοποίηση του τομέα της ενέργειας ως ευκαιρία για συνεργασία και αλλαγή στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου», ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ για εκπλήρωση των προοπτικών που δημιουργούνται, καθώς και στον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερα ως η γέφυρα που θα συνενώνει τις χώρες της περιοχής και την Ευρώπη με την Μέση Ανατολή.


Όπως τόνισε, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών μας χωρών και για το σκοπό αυτό η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διοργανώσει Υπουργική Συνάντηση στη Λευκωσία, στις 13 Δεκεμβρίου 2012. Σε αυτήν, εξήγησε, θα συμμετάσχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την εξέταση τρόπων συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, των υποδομών και διασυνδέσεων φυσικού αερίου και, τέλος, της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας.


Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε, επίσης, στο όραμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, εναλλακτικού, ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή μας, εξηγώντας ότι το Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου, που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστεί στην Κύπρο, μπορεί να αποτελέσει την αναγκαία περιφερειακή υποδομή ενέργειας που θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας. Πρόσθεσε δε ότι για το συγκεκριμένο έργο θα ήταν δυνατή μια συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάτι που ισχύει επίσης και για επιπρόσθετα έργα υποδομής που εξετάζονται σήμερα, όπως η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο, γνωστή ως «EuroAsia Interconnector», καθώς και ο προτεινόμενος μεσογειακός αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από τις τρεις χώρες.