21/11/12

Σημαντική πρόοδος για διευκόλυνση συμφωνίας στο ΠΔΠ

Σε παρεμβάσεις για σημαντικά θέματα προέβη η Κυπριακή Προεδρία, σήμερα, 21 Νοεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν τη συζήτηση για την προετοιμασία της αυριανής έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα αφορά αποκλειστικά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τις πιθανές επιλογές για τον ετήσιο Προϋπολογισμό του 2013 καθώς και την επερχόμενη Διάσκεψη Κλιματικής Αλλαγής στη Ντόχα. Την αισιοδοξία του Συμβουλίου για μια συμφωνία στο ΠΔΠ τις επόμενες δυο ημέρες αλλά και στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2013 εγκαίρως εξέφρασε ο Κύπριος Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) πραγματοποίησε συζήτηση για την προετοιμασία της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22-23 Νοεμβρίου, στην οποία στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο ΠΔΠ για την περίοδο 2014-2020. Οι Ευρωβουλευτές επανέλαβαν τις θέσεις τους και τις προτεραιότητες τους για το ΠΔΠ, οι οποίες ήταν βασισμένες επίσης στην ενδιάμεση έκθεση του ΕΚ για το ΠΔΠ 2014-2020, που υιοθετήθηκε στην ολομέλεια Οκτωβρίου.

Ένα ΠΔΠ που συνδυάζει δημοσιονομική εξυγίανση με επένδυση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση

Κατά την παρέμβαση του, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης τόνισε τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας και του χρόνου που αφιερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις του ΠΔΠ, υπογραμμίζοντας τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας. Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η διατήρηση της δυναμικής και η ωρίμανση του θέματος, ετοιμάζοντας τον φάκελο για πλήρη συζήτηση και στοχεύοντας στην επίτευξη συμφωνίας φέτος.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να περιμένουμε τη ψήφιση της σχετικής έκθεσης, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά αριθμούς στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρόταση μας είχε στηριχθεί σε δύσκολες πολιτικές επιλογές: προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε μια πορεία για μια ισορροπημένη συμφωνία και να λάβουμε υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο τις θέσεις όλων των εταίρων, αναλαμβάνοντας έτσι πλήρως την ευθύνη μας ως έντιμος διαμεσολαβητής», δήλωσε ο Υφυπουργός.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης τόνισε ότι θέση της Προεδρίας είναι ότι το πακέτο πρέπει να οδηγήσει σε έναν τελικό συμβιβασμό.
«Οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο ΠΔΠ δεν μπορούν να μην αντικατοπτρίζονται. Χρειάζεται να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση με την επένδυση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση, μέσω ενός αναπόφευκτα περιορισμένου ΠΔΠ, το οποίο θα είναι το κύριο επενδυτικό εργαλείο μας», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία για μια ορθή συμφωνία του μελλονικού δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ τονίζοντας ότι «αυτό είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία της Ένωσης και την ικανότητα της να προσφέρει προς τους πολίτες της».
Ολοκληρώνοντας, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης είπε: «Προσεγγίζουμε το θέμα με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δε θα αλλάξουμε, θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια ηθική προσέγγιση αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη μας, με σεμνότητα, αλλά και φιλοδοξία, προσπαθώντας να πείσουμε και να είμαστε καταλύτης για αλλαγή. Δεν θα αναγκάσουμε ούτε θα επιβάλλουμε, είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές. Αυτός είναι ο ρόλος μας και η αποστολή μας».
 «Πράγματι, όλα τα Κράτη Μέλη και φυσικά και το Κοινοβούλιο έχουμε το δικαίωμα του βέτο. Το βέτο όμως είναι απλά το δικαίωμα να τραβηχθεί το πώμα από το πάτωμα του καραβιού που βρισκόμαστε όλοι πάνω, με τη βεβαιότητα ότι το καράβι θα βυθιστεί. Γι’ αυτό, ας εκτοπίσουμε τον κίνδυνο ενός βέτο και ας αντικαταστήσουμε τον φαύλο κύκλο με ένα ωφέλιμο αρχίζοντας μια άσκηση κάθαρσης.  Ενωμένοι στις αντιξοότητες μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και πιο γεροί και να κληροδοτήσουμε με αυτό τον τρόπο μια καλύτερη Ευρώπη στις μελλοντικές γενεές», είπε ο Υφυπουργός.
Απαραίτητη ώστε να σφραγιστεί η συμφωνία για το ΠΔΠ είναι η συναίνεση του ΕΚ.

Πιθανές επιλογές για τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2013

Η Ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε επίσης τις μελλοντικές πιθανές επιλογές διαχείρισης του Προϋπολογισμού της ΕΕ του 2013, μετά την αποτυχία συμφωνίας στην Επιτροπή Συνδιαλλαγής, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρέσβης Μαυρογιάννης – ο οποίος προήδρευσε το σχετικό Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Προϋπολογισμός) την προηγούμενη εβδομάδα – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης επανέλαβε ότι η Προεδρία έκανε τα βέλτιστα για να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρονοδιαγράμμα. Σημείωσε, ωστόσο, «την απουσία της απαραίτητης ευελιξίας σε κάθε ένα από τα όργανα, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στον προϋπολογισμό του 2013».
Ο Κύπριος Υφυπουργός έδωσε έμφαση στην πρόοδο που επιτεύχθηκε συγκεκριμένα για τον τροποποιητικό προϋπολογισμό Νο 5 για το 2012. Ο προϋπολογισμός αυτός αφορούσε την κινητοποίηση 670 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ιταλία.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης δε συμφώνησε με την άποψη του ΕΚ να διευθετηθεί πρώτα το προσχέδιο του τροποποιητικού προϋπολογισμού Νο 6 για το 2012, πριν να συνεχίσουν με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό 2013.
«Το Συμβούλιο ήταν και παραμένει έτοιμο να συζητήσει όλα τα στοιχεία του πακέτου του προϋπολογισμού, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν απομονωμένα το ένα από το άλλο, εάν θέλουμε να έχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που να καλύπτει τις ανησυχίες όλων των μερών» δήλωσε ο Υφυπουργός.
Το προσχέδιο του τροποποιητικού προϋπολογισμού Νο 6 για το 2012 προνοεί ένα συμπληρωματικό ποσό των 9 δις ευρώ, για πρόσθετες πιστώσεις πληρωμών για την τρέχουσα χρονιά.
Όπως προνοείται από την Συνθήκη της Λισαβόνας, μια νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2013 αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα, συμβιβάζοντας τις διαφορετικές θέσεις του ΕΚ και του Συμβουλίου.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυπριακής Προεδρίας να κάνει ότι καλύτερο για γρήγορη πρόοδο σχετικά με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, ώστε ο νέος Προϋπολογισμός να μπει σε εφαρμογή στις αρχές της χρονιάς. Για να συμβεί αυτό, ο Κύπριος Υφυπουργός τόνισε ότι η Προεδρία στηρίζεται στην προθυμία του ΕΚ να εμπλακεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο.

Η ΕΕ τιμώντας τις οικονομικές της δεσμεύσεις στη βάση του Πρωτοκόλου του Κιότο

Ο Κύπριος Υφυπουργός προέβη επίσης σε δήλωση σχετικά με τη Διάσκεψη της Κλιματικής Αλλαγής (COP 18), η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 Νοεμβρίου μέχρι 7 Δεκεμβρίου, στη Ντόχα του Κατάρ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ αποδέχθηκε μια δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων υπό το Πρωτόκολο Κιότο. Επιπρόσθετα, επανέλαβε ότι «η ΕΕ θα δείξει ότι είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ταχείας εκκίνησης που αφορά στη δέσμευση χρηματοδότησης για την περίοδο 2010-2012 και ότι θα εργαστεί εποικοδομητικά για τους τρόπους αύξησης της χρηματοδότησης για το 2013-2020».