26/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια στο πλαίσιο των παγκόσμιων δεκαεξαήμερων δραστηριοτήτων εναντίον της βίας κατά των γυναικών 26/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16ήμερων δραστηριοτήτων εναντίον της βίας κατά των γυναικών και την οποία έχω θέσει υπό την αιγίδα μου. Στόχος μας είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης κάθε μορφής βίας εναντίον των γυναικών προς πάσαν κατεύθυνση, καθώς και το έναυσμα για περαιτέρω προώθηση σημαντικών δράσεων που να αντιμετωπίζουν συντονισμένα και σφαιρικά όλες τις πτυχές του προβλήματος.

Θέλω να συγχαρώ τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια ο οποίος για άλλη μια χρονιά συντονίζει την όλη προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τις Οργανώσεις, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, να συγχαρώ τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για τη διεξαγωγή της πρώτης παγκύπριας έρευνας για τη βία κατά των γυναικών στην κυπριακή οικογένεια και γενικότερα για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως διαπιστώνεται από έρευνες τόσο στην Κύπρο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν σ’ ότι αφορά την πρόληψη και προστασία θυμάτων, τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί, δυστυχώς, φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Είναι θλιβερό και απαράδεκτο το γεγονός ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μία στις πέντε γυναίκες βιώνει σωματική βία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, τουλάχιστον μία στις δέκα βιώνει σεξουαλική βία, ενώ μία στις πέντε γυναίκες βιώνει βία στην οικογένεια, που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Η Κυπριακή Προεδρία, αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, έθεσε τη βία κατά των γυναικών ως την προτεραιότητά της στον τομέα της Ισότητας Ανδρών και Γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία Συνέδριο για την Καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας κατά των Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο έγινε επισκόπηση της προόδου των τελευταίων χρόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στους τομείς της πρόληψης, δίωξης και προστασίας θυμάτων.

Σ’ ότι αφορά την Κύπρο, το θέμα της βίας κατά των γυναικών εντάσσεται ανάμεσα στις υψηλές προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης. Μάλιστα, πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα (2007-2013) επιβεβαίωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, καταγράφοντας μεταξύ άλλων:

-Την ύπαρξη επαρκούς νομοθετικού πλαισίου,
-τη σύσταση και λειτουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια, με διατμηματικό χαρακτήρα και συντονιστικές αρμοδιότητες,
-τη σύσταση ειδικού Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια στην Αστυνομία,
-την οικονομική στήριξη και ενίσχυση Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό,
-την παροχή προστασίας και βοήθειας των θυμάτων βίας από το Σύνδεσμο για τη Βία στην Οικογένεια, μέσω του καταφυγίου και της τηλεφωνικής γραμμής,
-την αύξηση των καταγγελιών των περιστατικών βίας ως αποτέλεσμα των συνεχών ενημερωτικών και διαφωτιστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται,
-την ανάπτυξη διατμηματικών διαδικασιών για τον χειρισμό περιστατικών βίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,
-την εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στον χειρισμό υποθέσεων βίας,
-την υιοθέτηση του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βία στην Οικογένεια (2010-2013).

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους της προώθησης της ισότητας και της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αποτρέποντας οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση. Άλλωστε, η ισότητα και η εξάλειψη της βίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος για την κοινωνία, αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση για κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση. Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός και να ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες που στοχεύουν στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλες τις Οργανώσεις που μετέχουν στον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από ανισότητες, διακρίσεις και κάθε μορφής βία.