26/11/12

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Οικονομικών των εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ 26/11/2012

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι με μεγάλη χαρά αλλά και ιδιαίτερη τιμή που σας καλωσορίζω σε αυτή τη διακοινοβουλευτική διάσκεψη που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Συναντιόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο για την ίδια την Ένωση όσο και για τα κράτη που την αποτελούν. Η κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη δεν είναι πλέον μόνο οικονομική, αλλά θεσμική και κοινωνική. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ένωση ξεπέρασαν το 10%, ενώ σε ορισμένες χώρες τα ποσοστά ανεργίας των νέων ξεπερνούν το 50%. Ο απλός Ευρωπαίος πολίτης αντιμετωπίζει πια με σκεπτικισμό την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό όραμα υποβαθμίζεται εξαιτίας της αποδυνάμωσης της ίδιας της Ένωσης.


Η οικονομική κρίση ανέδειξε την ανάγκη για μια παράλληλη υιοθέτηση τόσο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και μέτρων για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη η οποία θα οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που η Κυπριακή Προεδρία έθεσε ως έναν από τους πρωταρχικούς της στόχους την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Είναι γεγονός πως η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας νέας δυναμικής ανάπτυξης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο μακροπρόθεσμος Προϋπολογισμός της Ένωσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πολύτιμα εργαλεία για την προώθηση επενδύσεων και ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τεράστια πλειοψηφία των κονδυλίων κατανέμεται στα κράτη μέλη, συνδράμοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Συνεπώς, η σημασία της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό προϋπολογισμό, είναι τεράστια αφού θα είναι απόδειξη της βαρύτητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα που αποδίδεται στο νέο αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο.


Η χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ανέδειξαν πολλά και σημαντικά ζητήματα, η διαχείριση των οποίων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση. Οι παρενέργειες της κρίσης κατέδειξαν ότι τα κενά στον συντονισμό και στην εποπτεία των πολιτικών της ευρωζώνης καθώς και η αλληλεξάρτηση των χωρών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα κατέστησαν επιτακτική ανάγκη την υιοθέτηση μιας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το οποίο προβλέπει τον εκ των προτέρων συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οικονομικής κατεύθυνσης στη χάραξη των εθνικών πολιτικών, αποτελεί ένα στέρεο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Κανένα, εντούτοις, μέτρο δεν πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς κοινωνικό διάλογο και συμμετοχή των πολιτών. Η δημοκρατική νομιμότητα της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είναι ζωτικής σημασίας κι εμείς, ως εθνικά κοινοβούλια έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην επίτευξη του στόχου αυτού. Η στενή και συστηματική παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου τόσο όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όσο και των άλλων μέτρων για την Οικονομική Διακυβέρνηση θα συμβάλει στην επίτευξη μιας οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται σε βασικές δημοκρατικές αξίες και θα διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.


Ένα από τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής, που αποτελεί και βασικό μοχλό ανάπτυξης, είναι ο τομέας των δημοσίων συμβάσεων. Η επίτευξη, επομένως, μιας ισορροπημένης πολιτικής που να στηρίζει τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον, κοινωνικά υπεύθυνες και καινοτόμες για την παροχή απλούστερων και πιο ευέλικτων διαδικασιών στις αναθέτουσες αρχές, καθώς και τη διασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα εμβάθυνσης και τόνωσης της ενιαίας αγοράς της Ένωσης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά και να ανταλλάξουμε απόψεις τόσο για την ουσία όσο και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε συλλογικά και ξεχωριστά ως κοινοβουλευτικές επιτροπές κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.


Κλείνω λοιπόν με την ευχή η συνάντηση αυτή να μας βοηθήσει στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε.