26/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Βαρωσίων «Πετράκης Παπαδόπουλος» 26/11/2012

Εγκαινιάζουμε σήμερα το πολιτιστικό κέντρο που αποτελεί επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου. Το Κέντρο έχει πάρει το όνομα του από τον τόπο γέννησης του Ταμιευτηρίου, τα Κάτω Βαρώσια. Εκεί όπου οι πρωτεργάτες και θεμελιωτές του Συνεργατικού Αμμοχώστου με τις θυσίες τους έκαναν πραγματικότητα τις διεκδικήσεις του απλού ανθρώπου. Ως ένδειξη εκτίμησης και τιμής, το κέντρο παίρνει το όνομα του από τον πρώτο Γραμματέα του Συνεργατικού, τον αείμνηστο Πετράκη Παπαδόπουλο.
Το Συνεργατικό Κίνημα κάνει βήματα προς τα εμπρός, εκπληρώνοντας το πολυεπίπεδο έργο που του έχει αναθέσει η κοινωνία και οι απλοί άνθρωποι. Όπως πάντα, είναι με χαρά που αποδέχθηκα σήμερα να είμαι εδώ μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια αυτού του όμορφου και χρήσιμου κτηρίου.

Ο λαός μας σε εποχές δύσκολες εναπόθεσε στον Συνεργατισμό ελπίδες και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Σιγά-σιγά, με θυσίες, σκληρή δουλειά και την εμπιστοσύνη του κόσμου ο Συνεργατισμός μεγάλωσε, έγινε κίνημα και αγκάλιασε τον λαό, δίνοντας την ευκαιρία να ξεφύγει ο κόσμος από την τοκογλυφία και τη στυγνή εκμετάλλευση των εχόντων. Ο Συνεργατισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λαϊκές κατακτήσεις. Οργάνωσε τις φτωχές μάζες συνενώνοντας την οικονομική δύναμη των πολλών ενάντια στην οικονομική δύναμη και αυθαιρεσία των τοκογλύφων. Συνέβαλε έτσι ουσιαστικά στο κτίσιμο ενός δικαιότερου, αποτελεσματικότερου και πιο ανθρώπινου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο.
Απόδειξη του γεγονότος ότι ο Συνεργατισμός έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία είναι το δεδομένο ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα ο Συνεργατισμός παραμένει υγιής και με προοπτική. Είμαστε σίγουροι ότι με τα αναγκαία βήματα εκσυγχρονισμού ο Συνεργατισμός θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί για πολλά ακόμη χρόνια στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.
Οι μέρες που περνούμε είναι πολύ δύσκολες λόγω της βαθιάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον κόσμο σήμερα. Ταυτόχρονα, παρά τη συγκριτικά διαχειρίσιμη κατάσταση των δημοσιονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει, καθώς και εντελώς λανθασμένοι και επιπόλαιοι χειρισμοί των εποπτικών αρχών Κύπρου και Ελλάδας μας οδήγησαν στο να είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στον Μηχανισμό Στήριξης.
Έχουμε κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, υπερασπιζόμενοι με διεκδικητικότητα τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
Έχουμε θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Δώσαμε μάχη ιδιαίτερα για τον Συνεργατισμό. Φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μια προσέγγιση η οποία είναι ικανοποιητική για τον Συνεργατισμό. Αυτό επιτεύχθηκε λόγω της έντονης επιμονής της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε το Συνεργατικό Κίνημά μας. Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης και επιτήρησης του Συνεργατισμού το οποίο πιστεύουμε θα διαφυλάξει πάνω από όλα τον κοινωνικό του ρόλο.
Είναι φανερό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διαφορές μεταξύ κρατών μελών αλλά και πολιτικών προσεγγίσεων παραμένουν μεγάλες και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για έξοδο από την κρίση είναι δύσκολο να ληφθούν. Το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης, οφείλουμε με λύπη να παραδεχτούμε, έχει αποτύχει να απαντήσει αποτελεσματικά στο ζητούμενο της υπέρβασης της κρίσης και της εισόδου σε μια πορεία ανάπτυξης. Αυτό το γεγονός ενισχύει την αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών και ενδυναμώνει την κριτική για τον σημερινό οικονομικό και κοινωνικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς αυτό που επιχειρείται εν πολλοίς μέχρι σήμερα είναι η μεταφορά όλων των βαρών στους ώμους των εργαζομένων. Απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Στη δική μας περίπτωση αναφύεται και ένα σημαντικότερο ζήτημα. Το καθήκον να υπερασπιστούμε σε ορισμένα ζητήματα την εθνική μας κυριαρχία. Καθήκον καθοριστικής σημασίας για μια ημικατεχόμενη χώρα όπως είναι η Κύπρος.
Οι συνθήκες στην Ευρώπη σήμερα μπορούν να συγκριθούν με συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σήμερα εκατομμύρια άστεγοι, εκατομμύρια άνεργοι και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Επιδίωξή μας είναι όπως τα Συνεργατικά Ιδρύματα, όπως είναι το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου, να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προσφέρουν σε κάθε νέο και νέα, στους συνταξιούχους, τους οικογενειάρχες και στους εργαζομένους στο σύνολό τους.
Ευελπιστούμε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο «Πετράκης Παπαδόπουλος» θα συνδράμει στην κάλυψη των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών του Οργανισμού, του Συνεργατικού Κινήματος αλλά και ολόκληρης της πόλης της Λάρνακας. Αποτελείται από τρεις αίθουσες διαφορετικής χωρητικότητας, οι οποίες διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Τιμητικά η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα αίθουσα φέρει το όνομα του Σάββα Γεωργίου, λαϊκού αγωνιστή του Κάτω Βαρωσιού και πρωτεργάτη των ιδεωδών του Συνεργατισμού.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και όλους του πρωτεργάτες του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου, για την προσφορά τους στο Συνεργατικό Κίνημα. Οι σκληρές και άοκνες προσπάθειές τους έφεραν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου στο σημερινό υψηλό επίπεδο απόδοσης και το καταξίωσαν στα μάτια της κοινωνίας μας.
Με τις σκέψεις αυτές τελώ τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Βαρωσίων «Πετράκης Παπαδόπουλος», ενός πραγματικού διαμαντιού στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας της Λάρνακας.