26/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν στα Πάνω Πολεμίδια 26/11/2012

Φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση πιστοποιητικών εγγραφής μίσθωσης για 168 οικιστικές μονάδες σε 278 δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν στον Οικισμό Αυτοστέγασης Εκτοπισθέντων στα Πάνω Πολεμίδια. Για την ευρύτερη περιοχή Πάνω και Κάτω Πολεμιδιών έχουν μέχρι σήμερα δοθεί περίπου 400 πιστοποιητικά μίσθωσης, και η διαδικασία συνεχίζεται για να καλύψει όλες τις περιπτώσεις.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη της φιλοσοφίας που διακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησής μας απέναντι στους πρόσφυγες. Δεσμευθήκαμε να σας στηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Δεσμευθήκαμε να αντιπαλέψουμε τις όποιες αδικίες και να εργαστούμε για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Δεσμευτήκαμε να μην αφήσουμε κανένα πρόσφυγα αδικημένο. Υλοποιώντας αυτές τις δεσμεύσεις μας, είμαστε εδώ για να παραχωρήσουμε 278 πιστοποιητικά μίσθωσης σε πρόσφυγες που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που δεν έχει ανακτηθεί από το κράτος, και, συνεπώς, δεν μπορούν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας.
Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πιστοποιητικά εγγραφής μίσθωσης για 1166 οικιστικές μονάδες σε 1681 δικαιούχους εκτοπισθέντες. Η πολιτική που υιοθετήσαμε, με την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης, αποτελεί μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια. Καινοτομήσαμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε τη χρήση των κατοικιών αυτών, την προοπτική μεταβίβασης της κατοχής στους κληρονόμους των σημερινών κατοίκων, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των προσφύγων και τη δυνατότητά σας να αξιοποιείτε τις κατοικίες αυτές για σκοπούς εξασφάλισης δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω πως τελική επιδίωξή μας είναι όλοι εσείς που σήμερα παίρνετε πιστοποιητικό μίσθωσης να αποκτήσετε τίτλο ιδιοκτησίας. Εάν και εφόσον όμως δεν γίνει αυτό κατορθωτό, τότε σε μεταγενέστερο στάδιο θα πάρετε οικόπεδο ως αντιστάθμισμα, όπως και όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια.
Προς τον σκοπό αυτό προχωρούμε με τις διαδικασίες διαχωρισμού οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Σίγουρα προτεραιότητα έχουν όσοι πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, και αυτό γιατί αυτή η κατηγορία των προσφύγων δεν θα πάρουν ποτέ άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους και ο διαχωρισμός 199 τέτοιων οικοπέδων στην Κοκκινοτριμιθιά θα αποπερατωθεί στις αρχές του 2014. Παράλληλα έχουν ετοιμασθεί σχέδια διαχωρισμού επιπρόσθετων 3.005 οικοπέδων, έτσι που μέσα στα επόμενα χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.
Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησης πως, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν πάψαμε και δεν θα πάψουμε να νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγες και την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών τους. Και παρόλο που οι ανάγκες είναι ακόμη πολλές, οι αριθμοί λένε πολλά:
• Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραχωρήσαμε 1.900 οικόπεδα για σκοπούς αυτοστέγασης, από τα οποία ήδη έχουν διαχωριστεί 388 οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διαχωρισμός και των υπόλοιπων 1.512. Το 2012 έχουμε παραχωρήσει άλλα 498 νέα οικόπεδα, και έχουν αρχίσει οι εργασίες διαχωρισμού ορισμένων από αυτά, ενώ προγραμματίζεται με ορθολογικό τρόπο η υλοποίηση και των υπόλοιπων, που θα γίνεται ανάλογα με τις κατά καιρούς διαθέσιμες πιστώσεις. Ταυτόχρονα έχουν ετοιμαστεί σχέδια διαχωρισμού άλλων 911 νέων οικοπέδων παγκύπρια, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα αλλά και όσοι θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.
• Ανεγείραμε 760 νέες οικιστικές μονάδες σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Εξασφαλίζουμε, δηλαδή, στέγη σε 760 νεαρά κυρίως ζευγάρια προσφύγων.
• Παραχωρήσαμε 10.700 τίτλους ιδιοκτησίας σε δικαιούχους, ενώ άλλοι 223 τίτλοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μεταγραφής σε δικαιούχους.
• Τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες σε 119 πολυκατοικίες σε Οικισμούς Εκτοπισθέντων, ενώ άρχισε η τοποθέτηση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους οικισμούς.
Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώνεται μια αδικία χρόνων. Με απόφαση της Κυβέρνησης αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες, οι οποίοι από την 1/01/2012 έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για κατοικία σε προσφυγικό οικισμό, κρατικό οικόπεδο για σκοπούς αυτοστέγασης και επιδότηση ενοικίου, νοουμένου ότι είναι φοιτητές.
Η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές, και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Στον καιρό της Τρόικας και των μνημονίων, όπου διαμορφώνονται νέοι κώδικες και λογικές, είναι πεποίθηση μας ότι ο ρόλος του κράτους καθίσταται ακόμα πιο ουσιαστικός, αφού καλείται μέσα από περιορισμένες πιστώσεις, να ιεραρχήσει ορθά και να προγραμματίσει τέτοια στεγαστικά προγράμματα.