26/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην περιφερειακή συγκέντρωση για διαβούλευση σχετικά με τη Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο Ακάκι 26/11/2012

Κατ’αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα να χαιρετίσω αυτήν την περιφερειακή συγκέντρωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διαβούλευσης σχετικά με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η ΚΑΠ βρίσκεται και πάλι σε φάση μεταρρύθμισης και καλείται να διασφαλίσει την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και την διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των πολιτών και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις στην ύπαιθρο. Θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει την παραγωγή δημόσιων αγαθών από τους αγρότες και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Η Κύπρος έχει ουσιαστική συμμετοχή στις διαδικασίες αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόσο υπό την ιδιότητα της ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά κυρίως υπό την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο του 2012.


Δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο των Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναφερθώ μόνο στο δικό σας ρόλο και στη σημασία που έχει η σημερινή συγκέντρωση. Ο ρόλος σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και εμείς θεωρούμε υψίστης σημασίας τη διεξαγωγή διαβούλευσης και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών προτού οριστικοποιηθούν οι νέοι Κανονισμοί και καταλήξουμε στη διαμόρφωση του επόμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.


Είναι αντιληπτό από όλους μας ότι η οικονομία της Κύπρου περνά δύσκολη περίοδο από την οποία βεβαίως δεν μπορεί να εξαιρεθεί και το σκέλος της αγροτικής οικονομίας. Τόσο η νέα ΚΑΠ και οι στόχοι που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες της ΕΕ όσο και ο προτεινόμενος Κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη μας δίνουν τη δυνατότητα, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τη κυπριακής γεωργίας αλλά και της υπαίθρου και στοχοθετώντας σωστά, να βελτιώσουμε τα εισοδήματα των γεωργών μας αξιοποιώντας και όχι καταστρέφοντας τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.


Είναι, λοιπόν, η ευκαιρία σας να διαμορφώσετε εσείς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες μας. Σήμερα σας δίνετε η ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθείτε αλλά και να ενημερώσετε για τις ανάγκες και το δικό σας όραμα για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας στο πλαίσιο του προτεινόμενου Κανονισμού. Αυτό το Πρόγραμμα θα αποτελέσει και δικό σας έργο. Δικό μας μέλημα θα είναι να βρούμε τους τρόπους να εντάξουμε στο επόμενο Πρόγραμμα εκείνα τα μέτρα που θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια βιώσιμη γεωργία η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλεια τροφίμων, θα διαφυλάσσει το εισόδημα του γεωργού, θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου ενώ παράλληλα δεν θα είναι ζημιογόνος για τους παραγωγικούς πόρους, το έδαφος, το νερό, τον αέρα, τον ανθρώπινο παράγοντα.


Δεν μένει παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία στη σημερινή συγκέντρωση καθώς και στην ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας από την οποία το όφελος θα είναι πολλαπλό.