20/11/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ 20/11/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν επαφές με το άτομο που θα εκλεγεί και θα επιστήσουν την προσοχή του στο τι έχει επιτευχθεί ως τώρα, υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Πρόσθεσε ότι ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το τι θέλει να κάνει σημειώνοντας ότι «εμείς καθοδηγούμαστε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αποτελούν τη βάση της εργασίας μας και έτσι θα δούμε τι μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου και ότι στις συναντήσεις του συζητά για την εργασία στις Τεχνικές Επιτροπές, με μερικές από αυτές να εργάζονται καλύτερα από άλλες, όπως είπε. Είπε ακόμη ότι μεταφέρει το κλίμα των συζητήσεων που έγιναν στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό πριν μερικές εβδομάδες.

Ο κ. Ντάνουερ ανέφερε επίσης ότι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί να δει την εκπλήρωση της φιλοδοξίας των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

«Η συνολική μου άποψη είναι πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος κατά τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά προφανώς παραμένουν ορισμένα εμπόδια και δυσκολίες που δεν έχουν επιλυθεί», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ προσθέτοντας ότι η Κύπρος διανύει μια προεκλογική περίοδο και τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να αναμειχθούν υπό οποιαδήποτε μορφή στις εκλογές.

«Πρόκειται για εκλογές στις οποίες θα μιλήσει ο λαός της Κύπρου και αυτός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του και αυτό είναι εξ ολοκλήρου ένα θέμα που αφορά αυτόν και όχι θέμα που αφορά τη διεθνή κοινότητα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα για τους Κύπριους», είπε.

Ερωτηθείς για το έγγραφο με τις συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών που ετοιμάζεται, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συγκεντρώνουν τη δουλειά που έγινε.

Τέλος, είπε πως εάν ο επόμενος Πρόεδρος θέλει να δει και να συζητήσει για το τι έχει επιτευχθεί από την 3η Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι που αναστάληκαν οι διαπραγματεύσεις, τα Ηνωμένα Έθνη θα συζητήσουν γι’ αυτά με αυτόν ή αυτήν που θα εκλεγεί.