20/11/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρόεδρου του Δ.Σ. της Σχολής Κωφών κας ΄Ελσης Χριστόφια σε εκδήλωση του ΙΔ΄ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού 20/11/2012


Είναι πάντοτε ιδιαίτερα συγκινητικό να επιστρέφει κάποιος πίσω στους χώρους από όπου αποκόμισε τις πρώτες σχολικές εμπειρίες. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί για μένα μια συναισθηματική αναδρομή πίσω στον χρόνο και επαναφέρει στη μνήμη μου ιδιαίτερες στιγμές, αναμνήσεις και πρόσωπα αγαπημένα. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ταξιδέψω πίσω σε εκείνα τα φωτεινά χρόνια, τα γεμάτα όνειρα και αισιοδοξία.

Η όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιείται προς τιμήν της Σχολής Κωφών είναι ενδεικτική του πνεύματος αλληλεγγύης και στήριξης συνανθρώπων μας με ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν τη ζωή με θέληση και αγωνιστικότητα. Η απόφαση των μαθητών, των δασκάλων και της Διεύθυνσης του ΙΔ΄ Δημοτικού Σχολείου να φιλοξενήσουν σήμερα τα παιδιά της Σχολής Κωφών είναι άξια συγχαρητηρίων. Όπως θα διαπιστώσετε, τα παιδιά και όλα γενικά τα άτομα με προβλήματα ακοής, δεν διαφέρουν ούτε και υστερούν σε τίποτε από όλους εμάς. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι με αναπηρίες βρίσκονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις που ακόμα δυστυχώς, υπάρχουν σε βάρος τους. Οι ελλιπείς πληροφορίες, οι μπερδεμένες αντιλήψεις έχουν διαιωνίσει πολλά από αυτά τα φαινόμενα. Το κλειδί στην ανατροπή αυτών των προκαταλήψεων είναι η καλλιέργεια μιας προοδευτικής παιδείας.
Η φετινή σχολική χρονιά, με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα μας. Το όραμα της κυβέρνησης Χριστόφια για την παιδεία είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου για όλους, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Μέσα σε συνθήκες αποδοχής της διαφορετικότητας, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων και των προτιμήσεων και ενίσχυσης των κλίσεων και των ταλέντων των παιδιών μας.
Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε με τη μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι το διαβατήριο που θα εισάγει την Κύπρο, τους νέους και τις νέες μας στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας.
Η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει κατατάξει τον τομέα της παιδείας ψηλά στις προτεραιότητες της γιατί η παιδεία αποτελεί μοναδική επένδυση για την κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και του λαού μας. Η πατρίδα μας διεξάγει αγώνα για επιβίωση και επανένωση μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην Ευρώπη και τον κόσμο η οποία έχει ως υπόβαθρο την οικονομία, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας μας και μετατρέπεται σε ευρύτερη κρίση αρχών και αξιών.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η παιδεία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση, τους δασκάλους και τη μαθητική κοινότητα του ΙΔ΄ Δημοτικού Σχολείου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μου αποδόθηκε σήμερα, τιμή που ανήκει στους πρωτοπόρους δασκάλους μας που μέσα από τις αντιξοότητες της τότε εποχής μας έδωσαν τα πρώτα εφόδια για να προχωρήσουμε μπροστά. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά κάθε πρόοδο και επιτυχία στις μελλοντικές τους επιδιώξεις. Η μάθηση αποτελεί τη στέρεη βάση πάνω στην οποία θα κτίσετε τα όνειρα σας και θα καταστείτε άξιοι πολίτες, μα πάνω από όλα άνθρωποι. Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε καλό.