13/11/12

Συναντήσεις του Υπουργού Άμυνας στο περιθώριο του σεμιναρίου της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια 13/11/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, στο περιθώριο του σεμιναρίου με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πραγματοποίησε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό για θέματα θαλάσσιας ασφάλειας της Σομαλίας κ. Saeed Rage, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ. Walter Stevens καθώς και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής κ. Αλέξανδρο Ρόντο.


Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και για τα θέματα στα οποία έχει επικεντρωθεί. Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Προεδρία στηρίζει θέματα που αφορούν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, η οποία αποβλέπει στην ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια για την Ευρώπη και τον κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, προωθούνται θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ασφάλεια και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η πειρατεία αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση της θαλάσσιας ασφάλειας του 21ου αιώνα και αντιπροσωπεύει μια στρατηγική απειλή για την ΕΕ και όχι μόνο. Στόχος είναι η στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για την επαναφορά της ομαλότητας στις χώρες της περιοχής και την αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, είπε ο κ. Ηλιάδης.


Ο Σομαλός Υπουργός, αφού ενημέρωσε τον κ. Ηλιάδη για την κατάσταση στη Σομαλία και την περιοχή καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την πειρατεία η οποία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους της χώρας του για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχει η ΕΕ ως προς το ζήτημα αυτό. Επίσης εξέφρασε την ιδιαίτερή του ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.


Στη συνάντηση με τον κ. Walter Stevens έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το θέμα της πειρατείας. Από πλευράς του ο κ. Stevens συνεχάρη την Κύπρο για την εξαίρετη, όπως τη χαρακτήρισε, Προεδρία που ασκεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα θέματα ασφάλειας και άμυνας. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει επιτύχει να δώσει ώθηση στα θέματα της ΚΠΑΑ και ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με την πειρατεία στον κόλπο του Άντεν και του Κέρατος της Αφρικής. Αναφερόμενος στη διοργάνωση του σεμιναρίου είπε ότι είναι εξαιρετικό και ότι έχει την πεποίθηση ότι θα προσφέρει σημαντικά συμπεράσματα στους συμμετέχοντες.


Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής και ο Υπουργός Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις στα θέματα της πειρατείας και της προώθησης της θαλάσσιας ασφάλειας. Ο κ. Ρόντος εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον αφορά την προώθηση των θεμάτων ΚΠΑΑ από την Κυπριακή Προεδρία και ιδιαίτερα των θεμάτων για τη θαλάσσια ασφάλεια. Χαρακτήρισε καίριο το σεμινάριο και ανέφερε ότι η παρουσία εκπροσώπων από τη Σομαλία και την Αφρικανική Ένωση, τους οποίους κάλεσε η Προεδρία για να καταθέσουν τις απόψεις τους, είναι σημαντική ούτως ώστε να ενημερωθούν οι σύνεδροι σε πραγματική βάση.


Το σεμινάριο, το οποίο άρχισε χθες και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του σήμερα, διοργανώνεται στη Λάρνακα από την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.