8/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Διάσκεψη «Νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας: Η ενεργειακή πολιτική ως οδηγός για ανάπτυξη και για καλύτερες θέσεις εργασίας στη νοτιο-ανατολική ευρωπαϊκή περιοχή και στη λεκάνη της Μεσογείου» 08/11/2012

Χαιρετίζω τη σημερινή Ευρωπαϊκή Κοινωνική Διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Κύπρο με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυση της ΔΕΟΚ, η οποία συμπίπτει και με την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός πως η Διάσκεψη θα καταπιαστεί με θέματα συνεργασίας και αλληλεγγύης των κρατών μελών της ΕΕ και των εθνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων με τις γειτονικές χώρες της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αλγερία, αλλά και με ειδικότερα ζητήματα όπως είναι η ενίσχυση των κοινωνικών αξιών για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη ως θεμελιώδεις αρχές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη για τους εργαζομένους και τους πολίτες της ΕΕ και της περιοχής της λεκάνης της Μεσογείου.


Η παρατεταμένη οικονομική κρίση με τους μειωμένους ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η συνακόλουθη της ύφεσης περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα για παρέμβαση στην υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των δυνατοτήτων για δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας. Πολλές πολιτικές εφαρμόζονται με ιδιαίτερη δυσκολία και πολλές καλές ιδέες αργούν να προωθηθούν, αφού σκαλώνουν στα δημοσιονομικά εμπόδια και στους εξαιρετικά περιο¬ρισμένους πόρους. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης είναι μια μεγάλη πηγή παραγωγικών πόρων, δυναμι¬σμού και ταλέντου, γι’ αυτό μπορεί και πρέπει να αξιοποιείται για αντιμετώ¬πιση της ίδιας της κρίσης και της ύφεσης. Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου και την υιοθέτηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση γίνεται προσπάθεια η ανάπτυξη να τεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διαφόρων δράσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Πρόσθετα, το Πακέτο Απασχόλησης που εξέδωσε η Επιτροπή φέτος δίδει ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό για τις προοπτικές που συγκεκριμένοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταλαμβάνουν στην προσπάθεια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην πλειοψηφία των κρατών μελών της Ένωσης, έχει τεράστια σημασία να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα βοηθούν στην απελευθέρωση και διοχέτευση πόρων για υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ένας τομέας με αυξημένες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα για δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ο τομέας της ενέργειας. Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, αλλά και η ύπαρξη και ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ συνηγορούν σε αυτή μας την εκτίμηση. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η έγκαιρη και προγραμματισμένη λήψη μέτρων έτσι ώστε αυτές οι προοπτικές να μετουσιωθούν σε απτά αποτελέσματα.


Ως Κύπρος, αναγνωρίζοντας αυτές τις τεράστιες προοπτικές, έχουμε προβεί σε σχεδιασμό σειράς ενεργειών έτσι που η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου να οδηγήσει σε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.


Κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί είναι:


- Η υλοποίηση προγραμμάτων αρχικής κατάρτισης και επανακατάρτισης σε πράσινα επαγγέλματα και πράσινες δεξιότητες.

- Η εκπόνηση ειδικής μελέτης από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για τη διαπίστωση των αναγκών κατά τα επόμενα χρόνια σε θέσεις εργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει την πυξίδα για τον σχεδιασμό των αναγκαίων προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, εκεί που παρουσιάζονται ανάγκες.

- Η λειτουργία προγραμμάτων σπουδών στα πλαίσια των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (θεσμός που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος) που αφορούν επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.


Ταυτόχρονα με αυτές τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις συνεχίζουμε μια σειρά από δράσεις οι οποίες, λαμβανομένων υπόψη των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εργασίας, επικεντρώνονται στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης μέσα από την προώθηση μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόληψη/περιορισμό των απολύσεων και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ανέργων προς διευκόλυνση της ένταξης/ επανένταξής τους στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Από τα ποικίλα σχέδια και προγράμ¬ματα που αναπτύχθηκαν ή και υφιστάμενα που τροποποιήθηκαν στον τομέα της απασχόλησης και της κατάρτισης από το 2009 μέχρι σήμερα, 9.500 άτομα τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας, ενώ 25.648 άτομα έτυχαν κατάρτισης.


Στο Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα, που έχει ετοιμαστεί στο πλαίσιο της Στρατη-γικής «Ευρώπη 2020», η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρα¬μένει ανάμεσα στις προτεραιό¬τητες της Κύπρου στο κεφάλαιο της Απασχόλησης και Εργασίας.


Χαιρετίζοντας για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία της ΔΕΟΚ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα ζητήματα των εργαζομένων, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα θέμα εξαιρετικής επικαιρότητας για την περιοχή μας, θέλω να επισημάνω ότι όλοι μας, οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι των χωρών της περιοχής, έχουμε ένα μεγάλο ιστορικό καθήκον να εργαστούμε συντονισμένα και προσεκτικά έτσι που οι ενεργειακές πηγές της περιοχής μας να αξιοποιηθούν για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής μας.


Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Διάσκεψης και αναμένουμε τα χρήσιμα αποτελέσματά της.