Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ
Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψη που
πραγματοποιεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο
στην 9η Σύνοδο Κορυφής Ασίας-Ευρώπης (ASEM 9).
Η Σύνοδος επικεντρώθηκε σε αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και στους τρόπους επίλυσης της παρούσας οικονομικής κρίσης. Τη δεύτερη ημέρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ευρύτερα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων της μη διάδοσης των πυρηνικών και του αφοπλισμού, της ασφάλειας τροφίμων και ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, των κλιματικών αλλαγών, της διαχείρισης φυσικών καταστροφών, της μετανάστευσης, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της πειρατείας.
Κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών υπήρξε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας τόσο για να ξεπεραστούν οι παρούσες οικονομικές δυσκολίες όσο και για να διευρυνθεί ο διάλογος για την αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων.
Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αυτό το μήνυμα αναφέροντας ότι «η Σύνοδος ASEM 9 προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους και τους Ασιάτες εταίρους να έρθουν πιο κοντά, να κτίσουν περισσότερες γέφυρες και να συνεχίσουν τον διάλογο που ξεκίνησε υπό την ομπρέλα της ASEM το 1996». Επισήμανε, επίσης, ότι «ως η τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια από τις προτεραιότητες της Κύπρου είναι ο αγώνας για μια Ευρώπη με πιο δυνατή φωνή ανά τον κόσμο. Από αυτή την άποψη θεωρούμε τις σχέσεις μας με την Ασία αναγκαίες και καταλυτικές».
Η κα Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος πρόσφατα φιλοξένησε την 11η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης (ASEM) των Γενικών Διευθυντών αρμοδίων για θέματα μετανάστευσης, η οποία επικεντρώθηκε στη διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων.
Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια η κα Υπουργός ανέφερε ότι «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσει ενεργειακά δίκτυα και ενεργειακές συνεργασίες με τρίτες χώρες». Όπως σημείωσε, αυτό θα ωφελούσε «τόσο τον ενεργειακό εφοδιασμό της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο όσο και την καλύτερη πρόσβαση των χωρών εταίρων, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες οικονομίες». «Οι παρούσες πολιτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες μας υποχρεώνουν να αναζητούμε λύσεις για μακροπρόθεσμες προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας βασισμένες σε ανανεώσιμες, αποδοτικές και οικολογικά ορθές τεχνολογίες», συμπλήρωσε η δρ Μαρκουλλή.
Η κα Υπουργός προέβη επίσης σε ενημέρωση επί των πρόσφατων εξελίξεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και στη διασύνδεσή τους με την άμεση γειτονία μας και πέρα από αυτή, στο να προχωρήσουμε προς μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, και κατ’ επέκταση, ευρύτερη οικονομική ασφάλεια και σταθερότητα».
Αναφορικά με το θέμα της πειρατείας, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη κυπριακή νομοθεσία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).
Οι εταίροι της ASEM ενημερώθηκαν επίσης από την Υπουργό σχετικά με ένα σεμινάριο υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο αυτό τον μήνα υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική τόσο για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα όσο και για τις οικονομίες μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο».
Επιπλέον, κατά τη Σύνοδο η ASEM καλωσόρισε στις τάξεις της τρία νέα μέλη: Το Μπαγκλαντές, τη Νορβηγία και την Ελβετία.