6/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συμμετείχε σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την ενέργεια, στις Βρυξέλλες 06/11/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης «Friends of Europe», για συζήτηση της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για τον 21ο αιώνα.

Σε παρέμβασή του στην ενότητα με θέμα «Ενεργειακές προοπτικές της Ευρώπης: Μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες», ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Παρόλο που είναι σκόπιμο να προωθηθούν οι πολιτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενεργειακή απόδοση, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα, και δη το φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ. Η διαφοροποίηση των πηγών, των διαδρόμων και των προμηθευτών ενέργειας είναι δυνατό να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να συμβάλει στην ομαλοποίηση των διακυμάνσεων των ενεργειακών τιμών. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία για την ΕΕ. Η σωστή ενεργειακή πολιτική για την περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις τρίτες χώρες, θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και άρα και την ενεργειακή ασφάλεια».


Αναφερόμενος, επίσης, στη σημασία του ρόλου του τομέα της ενέργειας για αναστροφή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2020, πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο στους τομείς των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης. Με το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, εξήγησε, να υπόκειται σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταβολές λόγω της μετάβασης προς μια πράσινη οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων, απαιτείται πλέον «εξεύρεση της χρυσής τομής μεταξύ των επενδύσεων υψηλής έντασης κεφαλαίου με χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων και της ανάγκης απεμπλοκής της ΕΕ από συμβατικές ενεργειακές πηγές που χαρακτηρίζονται από απροβλεψιμότητα τιμών», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Τούτου λεχθέντος, και σε συνάρτηση με τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας 2050, η Κύπρος πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η τεχνολογική ουδετερότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την πολιτική της ΕΕ για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση με ορίζοντα το 2020. Οι ΑΠΕ, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι τρόποι για μείωση των εκπομπών στις υφιστάμενες και νέες τεχνολογίες θα πρέπει να συνυπάρχουν σε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και λειτουργική εσωτερική αγορά ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ είναι σημαντικό να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και την άρση της απομόνωσης των κρατών μελών και των περιφερειών της ΕΕ από τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Τέλος, ο Υπουργός Εμπορίου υπογράμμισε την ανάγκη για ενδελεχή ανάλυση των διάφορων σεναρίων και προσεκτική αξιολόγηση των επιπτώσεων των πολιτικών της ΕΕ στις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές και στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα του κάθε κράτους μέλους. Όπως εξήγησε, «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει μόνη της στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το γεγονός όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές της για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η συνεργασία με τις τρίτες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εντατικοποιηθεί».