6/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη δεξίωση που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στο Λήδρα Πάλας με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών 06/11/2012

Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών θα ήθελα να συγχαρώ τα Ηνωμένα Έθνη στο σύνολό τους για το έργο που επιτελούν σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, όπου πρέπει να εργαστούμε μαζί για ειρήνη, για δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για εξάλειψη της φτώχειας, για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και για ευημερία για όλους.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την εκτίμηση μου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι -Μουν, ο οποίος, παρά τις μεγάλες προκλήσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Επίσης, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς την ομάδα των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ για τη σκληρή τους εργασία στην παροχή βοήθειας προς τον ΓΓ σε αυτή του την εντολή.

Η ευγνωμοσύνη μας εκτείνεται, επίσης, στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κα Λίζα Μπατενχάιμ, όπως και στις εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Περαιτέρω , θα ήθελα να αναφερθώ στην υποστήριξη των Μονίμων Μελών και μάλιστα όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς και σε σχέση με τη διατήρηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η ανώμαλη κατάσταση.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υλοποιήσω το όραμα μου για μια επανενωμένη πατρίδα: μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς ολοκληρώνεται η θητεία μου, με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι αυτό το όραμα, ο στόχος ζωής μου, ακόμη να επιτευχθεί. Ελπίζω, όμως, ότι η προσπάθεια για την επανένωση αυτής της όμορφης χώρας θα διατηρηθεί και ότι θα συνεχίσετε να παρέχετε τις υπηρεσίες και τη βοήθεια σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και να συνεχίσουν να υποβοηθούν τους Κύπριους για να επανενώσουν την Κύπρο. Είναι η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας, για την ευμάρεια και ευημερία τους.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ ειρήνη, συνεργασία, κοινή δημιουργικότητα για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και για όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ.