3/10/12

Mήνυμα του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη για την Παγκόσμια Μέρα για τα Ζώα 03/10/2012

Στις 4 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα για τα Ζώα, που στόχο έχει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού για την ανάγκη διασφάλισης τόσο της υγείας όσο και της ευημερίας των ζώων.

Η αγάπη και η φροντίδα για τα ζώα πρέπει να είναι συνεχής. Κι όταν μιλούμε για ζώα και την ευημερία τους δεν εννοούμε μόνο τα ζώα συντροφιάς που ο πολίτης διατηρεί στο σπίτι του, αλλά και τα παραγωγικά ζώα των οποίων οι συνθήκες κράτησης και η καλή διαβίωση επίσης μας ενδιαφέρουν.

Η ευημερία των ζώων είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Από το 1994 τέθηκε σε εφαρμογή ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος και με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεταφερθεί στην εθνική μας νομοθεσία όλες οι οδηγίες και κανονισμοί για την ευημερία των ζώων που σκοπό έχουν την αναβάθμιση του επιπέδου εκτροφής και διατήρησης των ζώων.

Η καλή διαβίωση των ζώων είναι κοινωνικό ζήτημα που αγγίζει το ευρύ κοινό. Η μεταχείριση των ζώων άπτεται της δεοντολογίας και αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι σκόπιμο να ενημερωθούν τα παιδιά, οι νέοι και το κοινό γενικότερα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και να προωθηθεί η υπευθυνότητα όσον αφορά την κατοχή ζώων.

Εκτός αυτού, η καλή διαβίωση των ζώων αποτελεί και καταναλωτικό ζήτημα. Τα ζωικά προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως, ιδίως στο πλαίσιο της παραγωγής τροφίμων και οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τους τρόπους μεταχείρισης των ζώων.

Επομένως οι καταναλωτές πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τη ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τα τροφοπαραγωγικά ζώα και θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν εξαπατώνται από παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί της καλής διαβίωσης των ζώων.

Σημαντικό έργο στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων επιτελούν οι Φιλοζωικές Οργανώσεις τις οποίες και ευχαριστούμε. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια.

Σημειώνεται ότι μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 παρέχεται οικονομική στήριξη στους γεωργοκτηνοτρόφους για εκσυγχρονισμό των μονάδων τους. Παρέχεται επίσης οικονομική ενίσχυση τους κτηνοτρόφους που συντηρούν ντόπια παχύουρα πρόβατα και ντόπια βοοειδή που ως γνωστόν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Πιστεύω ότι γίνονται σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία από όλους για να πετύχουμε την αναβάθμιση που επιδιώκουμε.

Μαζί όλοι, πολιτεία, οργανωμένα σύνολα και απλοί πολίτες ας συμβάλουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στην προστασία της υγείας και στην ευημερία των ζώων.