16/10/12

Συνεχίστηκαν οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης της COSAC 16/10/2012

Συνεχίσθηκαν σήμερα το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), τις οποίες φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την κυπριακή αντιπροσωπία στη Διάσκεψη αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της COSAC, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, κα Αθηνά Κυριακίδου και κ. Φειδίας Σαρίκας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας
Pervenche Berès, με θέμα «Στρατηγική Ευρώπη 2020 – Ανάκαμψη από την κρίση» ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στη νομοθετική πρόταση της ΕΕ που αφορά στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αναγνωρίζει από τη μια, τη σημασία του φόρου αυτού στα πλαίσια των ιδίων πόρων της ΕΕ, σημειώνοντας, εντούτοις, τις επιφυλάξεις του για τις επιπτώσεις της εφαρμογής του φόρου μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής κ. Χρίστος Μέσης χαιρέτισε την εν λόγω Στρατηγική
η οποία, όπως ανέφερε, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ευρώπης από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και την οικονομική ανάκαμψη. Ο κ. Μέσης τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις, όπως το κοινωνικό κράτος, δικαιώματα των εργαζομένων και η γενικότερη κοινωνική συνοχή.

Η ΕΕ, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής
, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξέλθει ισχυρότερη μέσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020», πρόσθεσε, προωθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς μια ενιαία οικονομική πολιτική, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και στοχεύει στην ενδυνάμωση του κοινωνικού μοντέλου της Ένωσης. Για να πετύχει όμως, σημείωσε ο κ. Μέσης, απαιτείται πολιτική βούληση, ώστε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με συντονισμένες δράσεις προς αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Ο κ. Μέσης τόνισε ότι η Στρατηγική είναι μεν ευρωπαϊκή, αλλά την πρωταρχική ευθύνη για την εφαρμογή της την έχουν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ένωσης.