Η χρηματοπιστωτική κρίση τα τελευταία πέντε
χρόνια μετεξελίχθηκε σε οικονομική και κοινωνική κρίση, αναστατώνοντας
τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιο τραγική
εκδήλωση της κρίσης είναι τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας,
και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων
του πληθυσμού, η φτώχεια και η πλήρης διατάραξη και ανατροπή των
εργασιακών σχέσεων.
Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας που επιδιώχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μια σειρά από χώρες έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς λύσεις στα προβλήματα αυτών των χωρών. Η δική μας τοποθέτηση, την οποία έντονα στηρίζουμε στο Συμβούλιο, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να αλλάξει τους τρόπους και τη μεθοδολογία αντιμετώπισης της κρίσης. Το ουσιαστικό ζητούμενο είναι από τη μια ο εξορθολογισμός των δημόσιων οικονομικών με έναν όσο το δυνατόν πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών, αλλά από την άλλη και η αποφυγή να οδηγηθούν οι οικονομίες σε μια βαθιά και συνεχόμενη ύφεση.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμφώνησε επί ενός «Συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Στο πλαίσιο αυτό τα κράτη μέλη καλούνται να ακολουθήσουν διαφοροποιημένες και φιλοαναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές, επενδύοντας σε τομείς προσανατολισμένους προς το μέλλον, να προωθήσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμήσουν την ανεργία και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
Η Κυπριακή Προεδρία συντάσσεται απόλυτα με αυτή την προσέγγιση γι ’ αυτό και επέλεξε να εργαστεί με στόχο μια Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία που σέβεται τις αρχές της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών αλλά και μεταξύ πολιτών, που επιδιώκει εξισορροπημένη ανάληψη των βαρών, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά ταυτόχρονα και στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής ως αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Προεδρία μας επέλεξε να τοποθετήσει τον πολίτη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής. Οποιαδήποτε αποστασιοποίηση του Ευρωπαίου πολίτη από τα ευρωπαϊκά δρώμενα δημιουργεί ένα έλλειμμα δημοκρατίας που αργά ή γρήγορα φθείρει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τις προσπάθειες για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αυτή είναι η αρχή που διέπει τις λειτουργίες της Κυπριακής Προεδρίας σε όλες τις συνθέσεις του Συμβουλίου. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και των άλλων φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην επιτυχημένη διαμόρφωση και εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών είναι ζωτικής σημασίας. Άλλωστε, ο ευρύς κοινωνικός διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των ενισχυμένων δημοκρατικών διαδικασιών της Ένωσης όπως προκύπτουν και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Κυπριακή Προεδρία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να ετοιμάσει τη γνωμοδότηση για την ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών και την εμπλοκή των Τοπικών Αρχών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κοινωνικών εταίρων στην εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία θα παρουσιαστεί στο σημερινό Συνέδριο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής αποτελεί κοινή ευθύνη και απαιτεί δράσεις σε όλα τα επίπεδα: το ευρωπαϊκό, το περιφερειακό, το κρατικό και το τοπικό. Επίσης, η συμμετοχή αυτή έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη δημιουργία συναινετικής, αξιόπιστης και αναβαθμισμένης ποιοτικά πολιτικής σχετικά με την διαμόρφωση τοποθετήσεων και τη λήψη αποφάσεων για το γενικό συμφέρον η οποία να είναι και ευρύτερα αποδεκτή. Και αυτό προϋποθέτει εμπλοκή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη διαμόρφωση μέχρι την υλοποίηση και την παρακολούθηση.
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει έναν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια , αφού αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας συγχαίρω θερμά τόσο για τις συνεχόμενες προσπάθειες σας αλλά και για τις πρωτοβουλίες σας, όπως είναι η θέσπιση βραβείου για την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, και την επιλογή της Κύπρου για το Συνέδριό σας.
Εύχομαι σε όλους μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο και μια εποικοδομητική και παραγωγική συζήτηση.
Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.