15/10/12

Συνεχίστηκαν οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης της COSAC 15/10/2012

Συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), τις οποίες φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την κυπριακή αντιπροσωπία στη Διάσκεψη αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της COSAC, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Φειδίας Σαρίκας και κα Αθηνά Κυριακίδου. Της σημερινής απογευματινής συνεδρίας προήδρευσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης
που ακολούθησε την ομιλία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Σόλωνα Κασίνη σχετικά με το θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας εφοδιασμού, ο Βουλευτής κ. Χρίστος Μέσης τόνισε την ανάγκη μετάβασης της ΕΕ σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών μέχρι το 2050. Η διαχρονικά ανοδική τάση της τιμής των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, ανέφερε, έχει καταστήσει εμφανέστερη την ανάγκη λήψης μέτρων από όλα τα κράτη προς διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού τους.

Ως εκ τούτου
, σημείωσε ο Κύπριος Βουλευτής, είναι αναγκαία η υιοθέτηση κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές που θα καταστήσει δυνατή την ουσιαστική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων των κρατών μελών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους άλλων κρατών που γειτνιάζουν με την ΕΕ. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, υπογράμμισε, οι ανησυχίες των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ που αφορούν στη σχετική πρόταση κανονισμού ώστε να επιτευχθούν ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων το συντομότερο δυνατόν, με σεβασμό προς το περιβάλλον, τα δικαιώματα των επηρεαζόμενων πολιτών και των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Μέσης
τόνισε πως η επέκταση των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων θα οδηγήσει και στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καταστεί η Κύπρος βασικός προμηθευτής της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Εξάλλου, κατά τη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ
(COSAC) συζητήθηκαν το προσχέδιο της Συνεισφοράς της Διάσκεψης προς τα θεσμικά όργανα καθώς και το προσχέδιο των Συμπερασμάτων. Τα δυο κείμενα αναμένεται να υιοθετηθούν από την ολομέλεια της Διάσκεψης της COSAC κατά την αυριανή συνεδρία.