31/10/12

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος 31/10/2012

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος πληροφορεί όλα τα εργαστήρια, χημεία και οποιονδήποτε προβαίνει σε χρήση προϊόντων που περιέχουν ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος τα ακόλουθα:


Το άρθρο 10 του Κανονισμού 1005/2009/ΕΚ ρυθμίζει τη χρήση των ελεγχόμενων ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος και χρησιμοποιούνται για εργαστηριακούς σκοπούς και σκοπούς ανάλυσης. Το άρθρο προβλέπει ότι οι ελεγχόμενες ουσίες, εκτός των υδροχλωροφθορανθράκων, μπορούν να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται μόνο για βασικές εργαστηριακές χρήσεις και χρήσεις ανάλυσης. Στον Κανονισμό 291/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται μη εξαντλητικός κατάλογος των βασικών και των μη βασικών χρήσεων. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος πρέπει να είναι καταχωριμένες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας την ουσία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, τον σκοπό, την εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση και τους προμηθευτές των εν λόγω ουσιών.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ανάλυση των στοιχείων που δόθηκαν μέχρι σήμερα για την Κύπρο και από το αποτέλεσμα της ανάλυσης φαίνεται ότι μόνο μικρός αριθμός επιχειρήσεων της Κύπρου είναι καταχωριμένες. Συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη και έχοντας υπόψη την ευρεία χρήση των εν λόγω ουσιών σε εργαστήρια, ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι δυσανάλογα μικρός. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ουσίες που καταστρέφουν το όζον χωρίς να τις έχει καταχωρίσει και επίσης προβαίνει σε μη βασικές χρήσεις των ουσιών.