27/10/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιαννάκη Ποταμίτη, στη Λεμεσό 27/10/2012

Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να τελέσω τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Γιαννάκη Ποταμίτη, ενός υπέρμαχου των αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Η σημερινή σεμνή τελετή αποτελεί τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής για την προσφορά και τον δρόμο που χάραξε ο Γιαννάκης Ποταμίτης για τις μελλοντικές γενιές.


Η ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, προκαλώντας σοβαρές και πολλές φορές μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις. Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή της βιοποικιλότητας, απερήμωση, μόλυνση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μαστίζουν την παγκόσμια κοινωνία. Η επιτακτική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε έναν έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών και έχει επιφέρει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας στην κυπριακή κοινωνία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.


Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η επιτυχία στη δύσκολη αυτή πορεία μπορεί μόνο να διασφαλιστεί με την ενεργό ανάμιξη της κοινωνίας των πολιτών στις οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται. Αυτό είναι εμφανές καθώς βλέπουμε ότι περιβαλλοντικά ζητήματα γίνονται καθημερινά θέματα συζήτησης και πρωτοσέλιδα στα μέσα ενημέρωσης. Οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και άτομα ζητούν πληροφόρηση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, οργανώνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκστρατείες για ενημέρωση των πολιτών και φέρνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων.


Συχνά, η δράση αυτή πηγάζει, στηρίζεται και καθοδηγείται από άτομα που με τη διορατικότητά τους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και με τους αγώνες τους έχουν προσφέρει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού τοπίου και της εθελοντικής κοινωνικής δράσης. Πρωτοπόρος ανάμεσα στα άτομα αυτά υπήρξε και ο Γιαννάκης Ποταμίτης.


Ο Γιαννάκης Ποταμίτης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του περιβαλλοντικού κινήματος στην Κύπρο. Αξιοσημείωτοι υπήρξαν οι αγώνες του για τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά, για το Δασούδι, για το ιστορικό κέντρο και το δομημένο περιβάλλον της πόλης, για την ύδρευση της Λεμεσού και τις ελεύθερες παραλίες, καθώς και για την προάσπιση της ελευθερίας μέσω των θέσεών του ενάντια στα πυρηνικά. Υπέρμαχος του δημοκρατικού δικαιώματος του κάθε πολίτη να μετέχει ενεργά και ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων, η δράση του δεν περιορίστηκε στις συστηματικές παρεμβάσεις του, τη συμμετοχή του σε συναντήσεις και συνεδριάσεις και την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κοινού, αλλά εξαπλώθηκε και στη δημιουργία της Επιτροπής Λεμεσού για το Φυσικό Περιβάλλον και του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου Λεμεσού. Αυτές οι οργανώσεις συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο του.


Οι ακούραστες προσπάθειες και εκστρατείες του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του πλούτου της Κύπρου ώθησαν πολλούς να τον ονομάσουν «πατέρα» της περιβαλλοντικής κίνησης στην Κύπρο.


Η προτομή του εδώ, στο Δασούδι, θα υπενθυμίζει σε όλους εμάς αλλά και στα παιδιά μας τους αγώνες και τις αξίες τις οποίες υπηρετούσε με επιμονή και σθένος ο Γιαννάκης Ποταμίτης, ο μαχητής και προασπιστής της προστασίας του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνολική προσφορά του και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το αξιέπαινο έργο του.