27/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην πολιτιστική εκδήλωση της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πάφου 27/10/2012

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Ιωάννη για την ευγενική πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση. Κοινότητες της υπαίθρου όπως η δική σας, που βρίσκεται σε μια από τις πιο απομακρυσμένες αλλά γραφικές και αυθεντικές περιοχές της επαρχίας Πάφου, μαγεύουν τον επισκέπτη με το αξιοπρόσεκτο φυσικό περιβάλλον τους.


H πραγματοποίηση αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Αναδεικνύει τον δεσμό της γεωργίας με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, προβάλλει την υψηλή ποιότητα των παραδοσιακών μας προϊόντων και αναδεικνύει τη σημασία τους σε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Δίνει, επίσης, την ευκαιρία στους παλιότερους από εμάς να θυμηθούν και στους νέους να γνωρίσουν την παραδοσιακή γεωργική πρακτική και τα τοπικά εδέσματα. Μπορεί, εξάλλου, να αποτελέσει έναυσμα για νέες οικονομικές δραστηριότητες.


Η οικονομική κρίση όμως, που δυστυχώς δεν άφησε ανέγγιχτο ούτε το νησί μας, οδήγησε ίσως όχι τυχαία ή απρόσμενα σε μια στροφή των νέων προς τη γεωργία και την ύπαιθρο. Η στροφή αυτή δεν μας αφήνει αμέτοχους. Είναι αφορμή αναδιάρθρωσης και ανασύστασης της κυπριακής γεωργίας. Αντλώντας γνώσεις από το παρελθόν, αλλά με τη ματιά στο μέλλον, δίνεται η ευκαιρία, αξιοποιώντας δράσεις και πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ονομασίας προέλευσης, βιολογικής παραγωγής και πιστοποιημένων. Τα προϊόντα αυτά, του ξεχωριστού χαρακτήρα, μπορούν να δώσουν λύσεις στους παραγωγούς παρέχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στις μικρές βιοτεχνίες σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων αλλά και στον τελικό καταναλωτή που θα προμηθεύεται αγνά, φρέσκα και θρεπτικά τοπικά προϊόντα. Όπλο στα χέρια των παραγωγών μας θα είναι η υψηλή ποιότητα της γεωργικής μας παραγωγής.


Το πανέμορφο αγροτικό τοπίο αποτελεί πλούτο της πατρίδας μας που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Η γεωργία και η ανάπτυξη της υπαίθρου μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από μια σύγχρονη προσέγγιση και να προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα οικονομικής φύσης, σε θέματα απασχόλησης, κυρίως των νέων, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάπτυξης της τοπικής βιοτεχνίας και υποστήριξης του ποιοτικού τουρισμού.


Βάσεις γι’ αυτή τη σύγχρονη προσέγγιση δεν μπορεί παρά να είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας, η ποιότητα και η ταυτότητα, η πλούσια βιοποικιλότητα, η ανάδειξη των κλασικών παραδοσιακών μας ποικιλιών, αλλά και η στήριξη από το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του τόπου μας, και οι παράλληλες δραστηριότητες όπως είναι ο αγροτουρισμός. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό, η προβολή της γεωργικής παραγωγής του τόπου και η διασφάλιση της ποιότητας είναι πολύ σημαντικές. Με τη διαφοροποίηση και τυποποίηση της παραγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν προϊόντα φτιαγμένα με μόχθο και αγάπη, που έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα.


Το Υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο των αγροτών μας, έχει ως κύριο στόχο της αγροτικής πολιτικής την ποιότητα ζωής της αγροτικής οικογένειας και την ενίσχυση του εισοδήματος του γεωργού. Αναγνωρίζοντας τον καθημερινό μόχθο, φροντίζουμε για τη στήριξη των αγροτών ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, από το οποίο επωφελήθηκαν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου. Καθώς η Ευρώπη αναγνωρίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη στροφή προς την ύπαιθρο και τη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, παρόμοια πολιτική στήριξης θα εφαρμοστεί και στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020 που ετοιμάζεται.


Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και να ευχηθώ σε όλους καλή διασκέδαση.