22/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα «Η ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών απασχόλησης των νέων σε μία περίοδο έντονων δημοσιονομικών περιορισμών» 22/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας με θέμα «Η ανάπτυξη βιώσιμων πολιτικών απασχόλησης των νέων σε μία περίοδο έντονων δημοσιονομικών περιορισμών», που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο συνέδριο συμμετέχουν από κοινού τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και του Δικτύου των Υπευθύνων των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης. Πρόκειται για δύο φορείς οι οποίοι έχουν πρωτεύοντα ρόλο στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης και των οποίων τη γνώση και την εμπειρία, όπως και αναμφίβολα της ίδιας της ΕΕ και όλων των συνέδρων, προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε κατά τις εργασίες του επόμενου διημέρου με στόχο την αναζήτηση παραγωγικών προτάσεων για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.


Μπορεί το πρόβλημα της ανεργίας των νέων να υπήρχε για αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της οικονομικής ύφεσης, όμως τα τελευταία χρόνια έχει φθάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στη Σύνοδο του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβρη. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους νέους δυσανάλογα σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πληθυσμού, σε βαθμό που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά, θέτοντας ταυτοχρόνως εν αμφιβόλω ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αφού, χάνοντας τους νέους, χάνεται ο δυναμισμός και η προοπτική του.


Η πρόσβαση και παραμονή των νέων στην απασχόληση αποτελεί μία από τις βασικότερες , εάν όχι την πιο βασική πρόκληση στις σημερινές συνθήκες της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, γεγονός το οποίο οδήγησε φυσιολογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει στις άμεσες προτεραιότητές της την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στη νεανική απασχόληση.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, με την οποία υιοθέτησε το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» και ταυτοχρόνως κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να προωθήσουν την απασχόληση των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για λήψη δραστικών, αποτελεσματικών και κυρίως άμεσων μέτρων, ενώ παράλληλα αποτελεί τον οδοδείκτη για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.


Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τη συζήτηση για τις πολιτικές απασχόλησης των νέων, εντάσσοντας το σχετικό πεδίο ως κεντρικό άξονα του Συνεδρίου της Προεδρίας για την Απασχόληση που έχω την τιμή να προσφωνώ σήμερα.


Η Κυπριακή Προεδρία δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία μιας εξισορροπημένης προσέγγισης που θα εστιάζεται όχι μόνο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής σε μια πορεία προς μια καλύτερη Ευρώπη. Το διακύβευμα για την Ένωση δεν είναι μόνο να βγει από την κρίση, αλλά και το πώς θα βγει από την κρίση με ποιες πολιτικές και με ποια αποτελέσματα. Μετά από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης είναι φανερό ότι η δημοσιονομική περισυλλογή είναι μεν αναγκαία, αλλά η απόλυτη προσήλωση σε αυτή δεν επιτυγχάνει τον στόχο της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας. Χρειάζεται, παράλληλα και ταυτόχρονα, ένας συνδυασμός πολιτικών που θα αφήνει πόρους για επένδυση στην ανάπτυξη η οποία με τη σειρά της θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ταυτοχρόνως, χρειάζεται επένδυση στην κοινωνική προστασία και στην κοινωνική συνοχή. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος είναι αδιέξοδος, αφού εκτροχιάζει την Ένωση και τα κράτη μέλη από την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Ως Προεδρία έχουμε θέσει τέσσερις βασικές κατευθύνσεις-προτεραιότητες:


· Την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με έμφαση στην προώθηση της εργασίας για τη διαμόρφωση δεικτών μέτρησης του «Ευ υπάρχειν» των παιδιών,

· την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των πρεσβυτέρων και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών,

· τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αξιοποίησή τους προς όφελος των νέων, και

· την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών μέσω της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Η επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια , η Κυπριακή Προεδρία στις αρχές του τρέχοντος μηνός, προώθησε την υιοθέτηση συμπερασμάτων από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής με κύριο άξονα τη στόχευση σε μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας και σε καλύτερες ευκαιρίες για τους νέους της Ευρώπης.


Το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής αναγνώρισε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική δέσμευση για να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης και σε κοινωνικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη αυτής και των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», με βέλτιστη χρήση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.


Μέσα από τα συμπεράσματα υιοθετήθηκε, μεταξύ άλλων , σειρά από μέτρα πολιτικής τα οποία προτείνονται από την ΕΕ στο Πακέτο Απασχόλησης και στοχεύουν, κυρίως, στην απασχόληση των νέων. Επιγραμματικά, το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής συστήνει στα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν μέτρα για ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω της ενθάρρυνσης της ζήτησης εργασίας, για αξιοποίηση των δυνατοτήτων δημιουργίας θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς όπως είναι η πράσινη οικονομία και οι τομείς της υγείας και των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, για αποκατάσταση της δυναμικής της αγοράς εργασίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται στις συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, για επένδυση στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες, για κινητοποίηση όλων των εταίρων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων και για ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και των σχετικών φορέων στην εκπόνηση και υλοποίηση πολιτικών.

Παράμετροι όπως η επιχειρηματικότητα και η αυτοαπασχόληση, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης , και ειδικότερα διάφορες μορφές μαθητείας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, και η διασύνδεση των προσόντων και προσδοκιών των νέων με τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων αποτελούν πεδία σοβαρής ανάλυσης και μελέτης. Μιας ανάλυσης η οποία, μέσα από το συνέδριο, ευελπιστούμε ότι θα καταλήξει σε σημαντικά πρακτικά συμπεράσματα, εισηγήσεις και προτάσεις που να απαντούν σε σημαντικό βαθμό στο οξύτατο πρόβλημα της απασχόλησης των νέων και τη δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας.


Σημαντική παράμετρο προβληματισμού και ανταλλαγής εμπειριών αποτελεί και η παράμετρος της κοινωνικής προστασίας και του εργασιακού πλαισίου απασχόλησης των νέων. Όση σημασία έχει η παροχή δυνατοτήτων για απασχόληση και κατάρτιση στους νέους , άλλη τόση σημασία έχει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι εργάζονται και μαθητεύουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Να διασφαλίσουμε ότι δεν δημιουργούμε μια ακόμη ομάδα εργαζόμενων φτωχών.


Αναμφισβήτητα οι εμπειρίες και οι γνώσεις που συγκεντρώνονται σε αυτό το συνέδριο μπορούν να δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις και να φέρουν σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του καυτού θέματος της απασχόλησης των νέων που αντιμετωπίζουμε. Σας διαβεβαιώνω ότι τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που θα παραχθούν στο τέλος αυτής της διήμερης σύναξης θα τύχουν κάθε δυνατής αξιοποίησης προς όφελος των νέων ανθρώπων. Των νέων που αναμένουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις στα καυτά θέματα εργασίας και απασχόλησης που αντιμετωπίζουν.


Η ανεργία ανάμεσα στους νέους και η μακρόχρονη ανεργία είναι οι δύο πιο δύσκολες παράμετροι της ανεργίας και στην Κύπρο. Έχουμε από την αρχή της κρίσης εισαγάγει μια σειρά από σχέδια που παρέχουν κίνητρα για πρόσληψη νέων σε θέσεις εργασίας από διάφορες ομάδες , όπως και σχέδια που βελτιώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες των νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία. Εισάγουμε, επίσης, δύο νέους θεσμούς: Το Νέο Σύγχρονο Σύστημα Μαθητείας και τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι θεσμοί αυτοί στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην εξειδίκευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, ειδικότερα σε τεχνικά επαγγέλματα. Πέρα από τα προγράμματα που λειτουργούν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ήδη επεξεργαστεί και νέα σχέδια που αφορούν κυρίως τους νέους επιστήμονες και τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο ανάπτυξης που πρόσφατα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.


Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,


Η Κύπρος , σταυροδρόμι πολιτισμών, αποτελεί ένα ζωντανό, ανοικτό βιβλίο ιστορίας. Καλωσορίζω τους συνέδρους από το εξωτερικό στη χώρα μας και σας προσκαλώ να ξεφυλλίσετε κάθε σελίδα του ζωντανού αυτού βιβλίου. Εύχομαι κατά την εδώ παραμονή σας να δοθεί η ευκαιρία για να απολαύσετε τον πολιτισμό, τα μνημεία και τη φιλοξενία μας.


Για μια ακόμα φορά σας διαβεβαιώνω ότι αναμένουμε τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις του Συνεδρίου τα οποία θα αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πηγή εμπλουτισμού των τελικών προτάσεων της Κυπριακής Προεδρίας στο κρίσιμο πεδίο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της απασχόλησης των νέων.


Θα ήθελα , τελειώνοντας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας να μοιραστούν μαζί μας στο Συνέδριο τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους. Ευχαριστώ, επίσης, και όλους εσάς που συμμετέχετε σε αυτό, και είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας με τον τρόπο του θα συμβάλει στην πραγμάτωση των στόχων του Συνεδρίου.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Απασχόλησης και τους υπεύθυνους και εκπροσώπους του Δικτύου των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης για τη βοήθεια και τη στήριξή τους.