22/10/12

Επικίνδυνα προϊόντα στις αγορές κρατών-μελών της ΕΕ 22/10/2012

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 15/10/2012 (GRAS-Rapex – Report 42) έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα 24 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα GRAS-Rapex.


Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.


Τα 24 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:


• Εννέα στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτών,

• Οκτώ στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,

• Τέσσερα στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και

• Τρία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.


Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:


Περιγραφή/Κίνδυνος


• Κοριτσίστικα παπούτσια μάρκας TONGXIE, μοντέλο 8911 με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα παπούτσια.


• Κοριτσίστικα παπούτσια μάρκας SWZING, μοντέλο 2515-1 με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση μικρών κομματιών που αποσπώνται εύκολα από τα παπούτσια.


• Παιδικό σκούτερ μάρκας TriX, με γραμμοκώδικα 5052605021862 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού του χρήστη λόγω ελαττωματικής κατασκευής του σκούτερ και μη συμμόρφωσης με το σχετικό πρότυπο ασφάλειας.


• Παιδικό σετ ρούχων μάρκας GRASE, μοντέλα MT-1333 και MT-8163 με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.


• Παιδικό σετ ρούχων μάρκας Sun & Rise, μοντέλο T26, με γραμμοκώδικα 7453002698202 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.


• Παιδικό μπικίνι μάρκας Sun Beach, μοντέλο Gy-21 με χώρα κατασκευής την Ουγγαρία. Κίνδυνος στραγγαλισμού και τραυματισμού από την παρουσία ελευθέρων κορδονιών στην περιοχή του λαιμού, στο πίσω μέρος του ενδύματος και στη μέση.


• Παιχνίδι αεροβόλο όπλο μάρκας GYMA, μοντέλο P.388, με κωδικό 95 03 00 81 90 και με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος τραυματισμού λόγω του ότι η κινητική ενέργεια που αποκτούν τα πλαστικά σφαιρίδια είναι μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου ορίου.


• Παιχνίδι σετ αστυνομίας μάρκας REGIO, μοντέλο 25517, με γραμμοκώδικα 5996055255173 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντούζων που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.


• Παιχνίδι που περιλαμβάνει πιστόλι και βέλη μάρκας Yummy Toys, μοντέλο 689-7, με γραμμοκώδικα 6933893310908 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος πνιγμού από πιθανή κατάποση των βεντούζων που αποσπώνται εύκολα από τα βέλη.


Συστάσεις – Προειδοποιήσεις


Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς και στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.


Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.


Επικοινωνία


Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές που κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους να ενημερώσουν αμέσως την Υπηρεσία στα τηλέφωνα:


• Γραμμή Καταναλωτή 1429

• Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867130 και 22867233

• Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150 και 25819151

• Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610 και 26804617

• Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160


Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος Rapex είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.