19/10/12

Συνάντηση του Βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με αντιπροσωπία της Ομάδας Εργασίας Γενικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ΕΕ 19/10/2012

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Ομάδας Εργασίας Γενικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αποτελούμενης από εκπροσώπους των Μονίμων Αντιπροσωπιών των 27 κρατών μελών της ΕΕ) στο πλαίσιο των καθιερωμένων άτυπων επισκέψεων που πραγματοποιούνται στην εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα. Επί Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της αντιπροσωπίας ηγείται η κα Εύα Γιασεμίδου, Σύμβουλος Β’ της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ (Σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για πρώτη φορά, σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες για την Κύπρο και την ΕΕ. Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής θετικά σχόλια που διατυπώνονται για την Κυπριακή Προεδρία και την κοινοβουλευτική της διάσταση, υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος της Κύπρου ήταν και είναι μια δίκαιη και αμερόληπτη Προεδρία η οποία να διέπεται από πνεύμα συναίνεσης για την καλύτερη δυνατή προώθηση των στόχων της ΕΕ. Στη συνέχεια, ο Κύπριος Βουλευτής αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σημασία της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και στις δραστηριότητες που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο αυτό. Ειδικότερη αναφορά έγινε στη διοργάνωση της Ιδρυτικής Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Πάφο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, καθώς και στα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 14-16 Οκτωβρίου.

Ακολούθως, ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπίας που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στον ενισχυμένο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε συνεργασία πλέον με τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.