19/10/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας 19/10/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Δανίας κ. Villy Søvndal, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού και στο πλαίσιο του τρέχοντος Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αποτελείται από την Πολωνία, τη Δανία και την Κύπρο.


Ο μέχρι τώρα απολογισμός της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το Κυπριακό, διμερή θέματα, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία καθώς και η διεύρυνση της ΕΕ αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση.


Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις δηλώσεις της η δρ Μαρκουλλή, καλωσορίζοντας τον Δανό ομόλογό της, ανέφερε ότι είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση.


Η Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενη στην πολύ στενή συνεργασία Κύπρου και Δανίας κατά την περίοδο του τρέχοντος Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για τη δυνατότητα που είχε η Κύπρος να έχει Δανούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι προσέφεραν σημαντική στήριξη στην Κυπριακή Προεδρία. Επιπλέον, συγχαίροντας τη Δανική Προεδρία, η κα Υπουργός δήλωσε ότι «έχουμε μάθει πολλά μέσω των επαφών μας με τους Δανούς φίλους» και συνέχισε: «Ήταν πράγματι μια επιτυχής και παραγωγική Προεδρία. Και, βεβαίως, ως άνθρωπος που έζησε στη σκανδιναβική περιοχή για πολλά χρόνια, τείνω να αξιολογώ την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα του σκανδιναβικού λαού, και ιδιαιτέρως της Δανίας, να είναι επιτυχημένοι και προσανατολισμένοι στο αποτέλεσμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που έχουμε από τη Δανική Προεδρία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα».


Σημειώνοντας ότι ένας αριθμός διμερών θεμάτων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, η κα Υπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις όπως και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. «Αλλά συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να επωφεληθούμε από τα δικά τους επιτεύγματα, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα της πράσινης ενέργειας», δήλωσε η δρ Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι η Δανία αποτελεί παράδειγμα τόσο στην ΕΕ όσο και παγκόσμια σε αυτόν τον τομέα, και μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία τους.


Συζητήθηκαν επίσης διεθνή θέματα, είπε η κα Υπουργός, τόσο κατά τη συνάντηση με τον Δανό Υπουργό Εξωτερικών όσο και κατά τη διάλεξη που παρέθεσε ο κ. Søvndal προς τα μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας επί των προτεραιοτήτων της δανικής εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνοντας ότι η Δανία είναι ένας πολύ δραστήριος διεθνής παράγοντας στην πολυμερή διπλωματία και στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η Υπουργός Εξωτερικών επωφελήθηκε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τη Δανία για τη συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κατά τα τελευταία 29 χρόνια. «Πιστεύω ότι η παρουσία των χιλιάδων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο έχει καταστήσει τους δεσμούς μας πιο ισχυρούς, τόσο μεταξύ των δύο λαών όσο και μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε η δρ Μαρκουλλή.


Δήλωσε δε ότι κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό της για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που λαμβάνουμε από τη Δανία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και σε αριθμό πολυμερών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Καταλήγοντας, η δρ Μαρκουλλή ευχαρίστησε εκ νέου τον Δανό ομόλογό της για την επίσκεψή του στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη αυτή μπορεί να είναι η απαρχή μιας πιο δυνατής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας».


Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας ευχαρίστησε την Κύπρια ομόλογό του για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται εδώ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ωραίο καιρό του νησιού και στη ζεστή φιλοξενία του κυπριακού λαού.


Ο κ. Søvndal συνεχάρη την Κύπρο για την τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία διαδέχθηκε τη Δανική Προεδρία. «Πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος είναι εντυπωσιασμένος με το πώς διαχειριστήκατε αυτό το θέμα, όντας μια μικρή χώρα», σημείωσε ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι γνωρίζουν τις δυσκολίες και με ευχαρίστηση μπορούν να βοηθήσουν όποτε τους ζητηθεί.


Αναφερόμενος στα πολυμερή θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, όπως οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Συρία, ο κ. Søvndal δήλωσε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε εξάλλου τις ανησυχίες του για την κατάσταση των προσφύγων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, κυρίως σε μια χώρα τόσο κατεστραμμένη όσο είναι τώρα η Συρία.


Όσον αφορά τα διμερή θέματα, ο Δανός Υπουργός ανέφερε ότι θεωρεί πως υπάρχουν πολλοί τομείς όπου δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Δανία θα μπορούσε να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της όσον αφορά στην πράσινη τεχνολογία.


Κληθείς να σχολιάσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Συρία, ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν είναι από μόνες τους αρκετές, αλλά «είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή». Σημειώνοντας ότι «θα πρέπει επίσης να είμαστε ενήμεροι για την ανθρωπιστική κατάσταση και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες», αναφέρθηκε στους 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της Συρίας και στους 300.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Søvndal, οι προσπάθειες για μια πολιτική λύση θα πρέπει να συνεχιστούν, ενώ εξέφρασε υποστήριξη στο έργο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία κ. Lakhdar Brahimi.


Η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε από την πλευρά της στην επικείμενη συνάντηση της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, τον ερχόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της Συρίας καθώς και όλες οι εξελίξεις στις χώρες της Νότιας Γειτονίας αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά. Αναφερόμενη δε στη συνάντηση της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ – Αιγύπτου, η κα Υπουργός σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την ΕΕ αλλά και για τα κράτη μέλη να δείξουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή διμερών συμφωνιών, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί καθώς και άλλες συμφωνίες που βρίσκονται στο επίπεδο των συζητήσεων. «Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή των ήδη υπογεγραμμένων συμφωνιών, καθώς και η εξεύρεση πρακτικών τρόπων συνεργασίας. Η ανταλλαγή επισκέψεων και η συνεργασία των τεχνοκρατών μας, πιστεύω, είναι πολύ σημαντικές», κατέληξε η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή.