Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για θέματα της επικαιρότητας
Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι για να προστατευθούν οι καταθέσεις του κόσμου στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η προοπτική της οικονομίας μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα των περικοπών στις απολαβές του Προέδρου και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι «οι περικοπές που ισχύουν για τις απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που είχαν αποφασιστεί προτού η Κύπρος μπει στο πρόγραμμα της Τρόικα, και που ήταν μια συλλογική προσπάθεια για τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών, ισχύουν και σήμερα, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Και μάλιστα (αυτό γίνεται) τη στιγμή που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων στο Δημόσιο για σταδιακή αποκατάστασή των περικοπών, εφόσον πλέον η Κύπρος βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική φάση και έχουμε αφήσει πίσω τα σύννεφα της χρεοκοπίας και έχουμε πλεονάσματα».
Ερωτηθείς για το θέμα συμφωνίας για τον Συνεργατισμό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι μια συμφωνία που πρέπει να γίνει προκειμένου να μπουν νέα κεφάλαια στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Δεν είναι ακριβώς συμφωνία πώλησης, χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Το γεγονός ότι εμπλέκεται το κράτος και η Κυβέρνηση οφείλεται σε αποφάσεις που είχαν ληφθεί προτού υπάρχει Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ότι ο Συνεργατισμός έπρεπε να πάρει δάνειο από την Τρόικα και έπρεπε να κρατικοποιηθεί δεν ήταν αποφάσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι για να προστατευθούν οι καταθέσεις του κόσμου στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η προοπτική της οικονομίας μας. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε άλλο. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο Υπουργός Οικονομικών συζητά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό που χρειάζεται, και είναι υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στις ευρωπαϊκές Αρχές, είναι να ενισχυθεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με κεφάλαια. Το να εισαχθούν νέα κεφάλαια σημαίνει ότι κάποια άλλη τράπεζα θα αναλάβει την πορεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες για το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «συνάντηση με τις συντεχνίες θα γίνει εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ισχύει η γενική διαβεβαίωση που έχει δώσει η Κυβέρνηση ότι τα εργασιακά συμφέροντα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν».
Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που πρέπει να γίνει για να συμμετάσχουν νέοι επενδυτές και να αναλάβουν τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι κάτι το διαφορετικό».
Αναφερόμενος στο θέμα δημιουργίας Φορέα που να διευκολύνει τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κάτι τέτοιο προβλέπει ότι θα αναθεωρηθεί και η νομοθεσία που αυτή τη στιγμή διέπει το σύστημα σχετικά με τη μεταχείριση των εγγυήσεων στα δάνεια και τον χειρισμό προβληματικών δανείων.
Όπως είπε το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή, είναι αναποτελεσματικό, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία Φορέα και ταυτόχρονα να ασκηθεί η πίεση που χρειάζεται σε όσους δανειολήπτες δεν θα προστατευτούν – και είναι κοινή απόφαση ότι χρειάζεται να προστατευτεί η πρώτη κατοικία μέσα σε λογικά πλαίσια, όπως αποφασίστηκε με νομοθεσίες.
Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες θα πρέπει - για να διευκολύνουμε και την προστασία της πρώτης κατοικίας και συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος - να έχουμε τα μέσα που θα πείθουν τον καθένα ότι οφείλει να εξοφλήσει τα δάνεια του. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε σχεδιασμό από το Υπουργείο Οικονομικών».
Ερωτηθείς είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση για τον Συνεργατισμό, όπως τον γνωρίζαμε για δεκαετίες και όπως έπαυσε να υπάρχει το 2013. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρέωση για ολόκληρο τον Συνεργατισμό, για καλά ή και προβληματικά δάνεια ή και καταθέσεις, από το φθινόπωρο του 2012 όταν αποφασίστηκε ότι ο Συνεργατισμός θα κρατικοποιηθεί. Εκείνη η απόφαση προϋπήρχε των εκλογών του 2013. Καλώς ή κακώς το κράτος τότε ανέλαβε την ευθύνη για τον Συνεργατισμό.
Σήμερα η Κυβέρνηση νιώθει και έχει την ευθύνη να προστατεύσει πρώτα και κύρια τους καταθέτες και να δώσει λύσεις και για τους εργοδοτούμενους στο σύστημα του Συνεργατισμού».
Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρόκειται για μια θετικά εντυπωσιακή εξέλιξη. Μακάρι αυτό το χρονίζον πρόβλημα με την Κορέα και τα ζητήματα της ανάπτυξης και διασποράς των πυρηνικών όπλων να φτάσουν σε ένα τέρμα. Η χώρα μας ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν γίνεται σταθερό διεθνές περιβάλλον διότι οι αναταράξεις που παρατηρούνται τελευταίως, αλλά και ανησυχητικά φαινόμενα όπως η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι επωφελείς και μπορούν να προβληματίζουν περισσότερο μικρές χώρες όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και κινούμαστε στη γραμμή πλεύσης που χαράζεται από όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Η βελτίωση των διεθνών σχέσεων, η αποφυγή κλίματος εντάσεων και συγκρούσεων είναι προς όφελος όλου του κόσμου και μπορεί να αποβεί χρήσιμη και για την περίπτωση της Κύπρου, για να έχουμε το ενδιαφέρον που επιζητούμε για τη λύση του Κυπριακού και για να πειστεί η Τουρκία να κάνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και των εκλογών στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Πρώτα από όλα υπάρχει το διεθνές δίκαιο.
Ταυτόχρονα με το διεθνές δίκαιο υπάρχει ολόκληρο το πλέγμα των αναβαθμισμένων σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, οι σταθερά καλλιεργούμενες σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ, η αντικειμενική εξέλιξη των πραγμάτων που καθιστά την Κύπρο ένα χρήσιμο εταίρο και για αρκετά από τα κράτη της ΕΕ, είτε πρόκειται για την ενέργεια ή για διευκολύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή για τη δίοδο που ανοίγουν οι προνομιακές σχέσεις που έχει κτίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τα γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα. Όλη αυτή η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας μάς κατοχυρώνει απέναντι σε πράγματα που ακούγονται».