19/10/12

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε, ήταν η πρώτη στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, και αυτό βεβαίως έχει τη δική του σημασία. Από πλευράς μου, σε παρέμβασή μου κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, προέβηκα σε μια συνοπτική παρουσίαση της μέχρι σήμερα εξέλιξης της νομοθετικής εργασίας για σημαντικούς φακέλους που διαχειρίζεται η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Τονίσαμε πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο το οποίο καθιστά απαραίτητο να διασφαλιστεί η συνέχιση της στήριξης των κρατών μελών προς την Προεδρία ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των όσων έχουμε επανειλημμένως διακηρύξει ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στην Ένωση.

Κατέστησα σαφές στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται σκληρά ως έντιμος διαμεσολαβητής για την προώθηση σειράς νομοθετικών φακέλων που εμβαθύνουν την ενιαία αγορά, δημιουργώντας τις προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Τόνισα, όμως, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία και η ουσιαστική εμπλοκή όλων των εταίρων για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της απαιτούμενης εργασίας από την Κυπριακή Προεδρία μέχρι το τέλος του χρόνου, ως η εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Θα ήθελα περαιτέρω να επισημάνω ότι κύριο αντικείμενο της συνόδου του Συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν βεβαίως τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα τα θέματα που αφορούν στη μελλοντική αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο Πρόεδρος
Van Rompuy παρουσίασε, όπως γνωρίζετε, την ενδιάμεση έκθεση του για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση την οποία ετοίμασε σε συνεργασία με τους Προέδρους της Επιτροπής, της Ευρωομάδας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της οικοδόμησης μιας ουσιαστικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα ληφθούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, με τη συμπερίληψη ενός συγκεκριμένου και χρονικά καθορισμένου οδικού χάρτη.

Επισημαίνω πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συζήτηση έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο ενοποιημένο χρηματοπιστωτικό πλαίσιο. Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση του Συμβουλίου για ολοκλήρωση της εργασίας ως προς τις νομοθετικές προτάσεις για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, με στόχο να συμφωνηθεί το νομοθετικό πλαίσιο έως το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας.


Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί σε εμάς μια σημαντική ευθύνη για ολοκλήρωση της απαιτούμενης εργασίας σχετικά με τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Η αρμόδια για το θέμα ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, την Προεδρία της οποίας ασκεί η Κύπρος, εργάζεται ήδη εντατικά και ευελπιστώ πως μετά και τη σημερινή καθαρή εντολή του Συμβουλίου θα καταστεί εφικτό να παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου σαφή αποτελέσματα για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, που αποτελεί βεβαίως προϋπόθεση για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.


Στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, θα ήθελα να επισημάνω μια σημαντική παράμετρο που αφορά και την Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Εκφράζω ικανοποίηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου που διανοίγουν θετικές προοπτικές για τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε αποτελεί θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες σε μια σειρά χωρών της ευρωζώνης, της Κύπρου περιλαμβανομένης.


Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα εργασιών του Συμβουλίου
, ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του Συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που αποφασίσαμε κατά το Συμβούλιο του Ιουνίου.

Είναι κοινή η βούληση των μελών του Συμβουλίου για ταχεία υλοποίηση των μηχανισμών και δεσμεύσεων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο και θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ευαρέσκεια μου επειδή και ως Προεδρία του Συμβουλίου έχουμε λάβει μια ξεκάθαρη εντολή για προώθηση σειράς νομοθετικών φακέλων που σχετίζονται με το Σύμφωνο. Από πλευράς μας, γνωρίζετε ότι αποτελεί μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αναντίλεκτα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προώθηση υλοποίησης όλων των μοχλών δράσης και μέσων του Συμφώνου για την απασχόληση και την ανάπτυξη.


Είχαμε
, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για την εξέλιξη των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα και θέλω να χαιρετίσω τη βούληση του Συμβουλίου για περαιτέρω ανάπτυξη των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Υιοθετήθηκαν επίσης συμπεράσματα για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Τέλος, υιοθετήθηκε επίσης μια πολύ θετική δήλωση της Ευρωζώνης για την Ελλάδα που χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζοντας και επαινώντας τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού
».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.


Ερώτηση:
Το ερώτημα σε σχέση με την προώθηση της λειτουργίας του Μηχανισμού της απευθείας ανακεφαλοποίησης των τραπεζών είναι, τη στιγμή που θα λειτουργήσει, εάν θα μπορούμε να ενταχθούμε και εμείς και να απαλλαγούμε από το χρέος των τραπεζών, ή δεν είναι αυτό επαρκώς διευκρινισμένο;

Απάντηση:
Έτσι και αλλιώς, και τώρα να εντασσόμασταν, δεν θα απαλλασσόμασταν από το χρέος, που αναλαμβάνουν μεν οι τράπεζες, πάντα όμως με εγγυητή το κράτος. Διότι δυστυχώς τα πράγματα είναι τέτοια που η μια τράπεζα είναι πλέον κρατική μέχρι να ανανήψει. Πάντως, αυτό δεν είναι πολύ ξεκάθαρο, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί στην πορεία. Εμείς φυσιολογικά θα το διεκδικήσουμε, όπως και άλλες χώρες. Στα συμπεράσματα υπάρχει αναφορά ότι έχουν προτεραιότητα οι χώρες που εντάσσονται στον Μηχανισμό και αυτό νομίζω απαντά σε σημαντικό βαθμό την ερώτηση σας.

Ερώτηση:
Οι κανονισμοί με τους οποίους θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός της απευθείας ανακεφαλοποίησης θα εγκριθούν σε Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών σύντομα;

Απάντηση:
Δε θα εγκρίνουν μόνο οι Υπουργοί, την τελική απόφαση θα την πάρει το Συμβούλιο. Θα ασχοληθούν σίγουρα οι Υπουργοί και οι τεχνοκράτες και την τελική απόφαση θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ελπίζω.

Ερώτηση:
Δηλαδή, θα λέγαμε πως υπάρχει μια εποικοδομητική ασάφεια στην πορεία διαμόρφωσης όλων αυτών και αναλόγως πώς θα εξελιχθούν και τα πράγματα με την Ισπανία θα προσαρμοστούν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου;

Απάντηση:
Όχι, δεν μπορούμε να μιλούμε για κάτι τέτοιο. Φυσικά, εποικοδομητική ασάφεια υπάρχει πάντοτε στην ΕΕ. Αλλά σε αυτό το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Draghi μαζί με τους άλλους Προέδρους θα φέρουν μέχρι τον Δεκέμβριο συγκεκριμένη πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση της δημιουργίας του Μηχανισμού. Είναι πολύ συγκεκριμένο το θέμα, δεν περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τη μια ή με την άλλη χώρα. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα βήμα που έχει αποφασιστεί και για το παρόν και για το μέλλον, και σε αυτόν το μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν χώρες εκτός της Ευρωζώνης, οι περισσότερες έχουν εκφράσει επιθυμία γι’ αυτό.

Ερώτηση:
Επειδή συζητάμε πλέον για ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΕ. Όταν σε ανώτερο επίπεδο συζητείται έξι χιλιάδες τράπεζες να ενταχθούν σε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, αδυνατίζει με αυτό η δική μας θέση ότι ο Συνεργατισμός στην Κύπρο πρέπει να έχει ξεχωριστή εποπτεία;

Απάντηση:
Έχει γίνει ξεκάθαρο από πλευράς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι μηχανισμοί των διαφόρων χώρων θα παραμείνουν σε ισχύ. Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ελέγχει καθημερινά χιλιάδες τράπεζες. Η συνεργασία με τις εποπτικές αρχές της Δημοκρατίας ή της οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους θα είναι καθημερινή και θα παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν χρειάζεται. Δεν σημαίνει πως θα έχει ένα προσωπικό μερικών χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θα σκορπιστούν σε όλη την επικράτεια της ΕΕ για να κάνουν καθημερινή εποπτεία, άρα οι εθνικές αρχές παραμένουν σε ισχύ και διαδραματίζουν το ρόλο τους.

Ερώτηση:
Έχετε αποσαφηνίσει ή έχετε κάποιες ενδείξεις για το αν οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις θα ισχύουν αναδρομικά ή όχι;

Απάντηση:
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαριστεί στην πορεία.

Ερώτηση:
Μέχρι τον Δεκέμβριο θα ξεκαθαριστεί;

Απάντηση:
Μπορεί μέχρι τον Δεκέμβριο ή ακόμη και μετά τον Δεκέμβριο.

Ερώτηση:
Υπάρχει περίπτωση μέσα στο 2013, όταν θα έχει συμφωνηθεί το νομικό πλαίσιο της εποπτείας και ενώ θα ετοιμάζεται σε διάφορα επίπεδα, όπως έχει προβλεφθεί, η λειτουργία της Ένωσης Τραπεζών, να γίνονται ήδη ανακεφαλαιοποιήσεις ορισμένων τραπεζών πριν αρχίσει και επίσημα η λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης ώστε να κερδηθεί κάποιος χρόνος σε ορισμένες περιπτώσεις;

Απάντηση:
Αυτά τα ερωτήματα τα έχω θέσει εγώ ο ίδιος και για το πρώτο και για το δεύτερο, διότι ενδιαφερόμαστε εθνικά.

Ερώτηση:
Πήρατε απαντήσεις;

Απάντηση:
Οι απαντήσεις που πήρα είναι και ναι και όχι. Όντως υπάρχει μια θετική αντίκριση, γενικά ομιλούντες, αλλά θα πρέπει να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, και φαίνεται ότι η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται πολύ συγκεκριμένα. Ευελπιστούμε να εξεταστεί και η δική μας η περίπτωση πολύ συγκεκριμένα. Βεβαίως, για την Κύπρο θα είναι κάπως αργά γιατί εμείς έχουμε άμεση ανάγκη, εδώ και τώρα. Έχει καταθέσει σχεδόν δυο δισεκατομμύρια η Κυπριακή Δημοκρατία για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας. Δεν ξέρουμε ακόμη το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί η ανακεφαλαιοποίηση γενικότερα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε αυτό το ζήτημα και θα συζητηθεί και με την Τρόικα, διότι μπορεί να υπάρχει και διαφορά εκτίμησης. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όταν θα γνωρίζουμε τα πραγματικά ποσά τότε θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο το πρόβλημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση. Διότι έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι για τα πάντα φταίει ο Χριστόφιας και η Κυβέρνηση. Δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη η Κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έκαναν τράπεζες εκθέτοντας εαυτούς στα ελληνικά ομόλογα, ή και άλλους χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Η ευθύνη, επειδή μιλάμε για οργανισμούς που πρέπει να ελέγχουν, δεν είναι στους ώμους των Κυβερνήσεων, αλλά είναι στους ώμους των ανεξάρτητων οργανισμών αυτών οι οποίοι, με βάση και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, είναι υπεύθυνοι να ασκούν αυτόν τον έλεγχο. Και όταν εμείς λέγαμε ότι πρέπει να ασκηθεί έλεγχος, όταν λέγαμε ότι πρέπει να μειωθούν και τα επιτόκια διότι είναι καταχρεωμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν δύνανται να πάρουν δάνεια διότι είναι πολύ ψηλά τα επιτόκια, μάς ασκήθηκε σκληρή κριτική ότι παρεμβαίνουμε στις αρμοδιότητες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερώτηση:
Όπως τα παρουσιάζετε, για την Κύπρο θα έπρεπε να έχει αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση από χθες ει δυνατόν, αλλά με όλα αυτά θα είναι δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται και η πίεση στη Λευκωσία να υπογράψει το γρηγορότερο δυνατό το μνημόνιο;

Απάντηση:
Μα θέλουμε να υπογράψουμε το γρηγορότερο δυνατό το μνημόνιο. Δεν είναι θέμα πίεσης, είναι η ζωή που πιέζει. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως Κυβέρνηση ούτε προσπαθήσαμε ούτε θελήσαμε να καθυστερήσουμε. Είναι μια διαδικασία η οποία λειτούργησε με δυσχέρειες. Δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να δημιουργήσω μια νέα συζήτηση, δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου, τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι ως εθνική αντιπροσωπεία στην ολοκλήρωση της δικής μας αντιπρότασης προς την Τρόικα, διότι ουσιαστικά αρχίζουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Έλαβε χώραν ο κοινωνικός διάλογος, συναντήσεις με τους εργοδότες, με τα συνδικάτα, με τα πολιτικά κόμματα. Με τους εκπροσώπους των κομμάτων ήταν μια συνεχόμενη συνάντηση, αυτό έγινε στο υψηλότερο επίπεδο για να θέσει ο καθένας τις στρατηγικές του επιδιώξεις σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Έγιναν δυο-τρεις συσκέψεις και ευελπιστώ ότι πηγαίνοντας πίσω στην Κύπρο θα έχω στο χέρι μου το τελικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση:
Έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη της Τρόικας;

Απάντηση:
Πολύ σύντομα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί όμως να είναι και την άλλη βδομάδα.