24/10/12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη στην 127η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης 24/10/2012

Στο πλαίσιο των εργασιών της 127ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στην πόλη Κεμπέκ στον Καναδά μεταξύ 21 και 26 Οκτωβρίου, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης πήρε μέρος στη συζήτηση στη Μόνιμη Επιτροπή για την Ειρήνη και τη Διεθνή Ασφάλεια με θέμα «Ενισχύοντας το δόγμα ‘Ευθύνη προστασίας’: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην προστασία της ζωής των αμάχων».


Στην παρέμβασή του ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης γινόμαστε μάρτυρες της αυξανόμενης βίας, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και του ανθρώπινου πόνου, κυρίως στη Συρία, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.


Αναφερόμενος στον ρόλο των κρατών και των Κοινοβουλίων όσον αφορά στην υιοθετηθείσα από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ αντίληψη περί της «ευθύνης της προστασίας» αμάχων, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα ακολουθήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας των πολιτών στη διάρκεια και μετά τον τερματισμό ενόπλων συγκρούσεων.


Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε την ευθύνη που αναλογεί στα Κοινοβούλια για τήρηση των θεμελιωδών αρχών στο στάδιο ήδη της πρόληψης, όσον αφορά στην προώθηση του σεβασμού θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν η πρόληψη δεν καθίσταται δυνατή, πρόσθεσε, τότε ευθύνη των Κοινοβουλίων είναι να διασφαλίζουν ότι όλα τα διαθέσιμα ειρηνικά μέσα έχουν εξαντληθεί, πριν την ανάληψη οιασδήποτε περαιτέρω δράσης. Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε ενέργεια της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στηρίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ. Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία τμήματος του εδάφους της χώρας.


Επισημαίνοντας την κοινή ευθύνη των Κοινοβουλίων και των Κυβερνήσεων για την προστασία αμάχων, όταν απειλείται η ζωή τους, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, από πλευράς της, η νομοθετική εξουσία, ασκώντας τον ελεγκτικό της ρόλο, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη νομιμοποίηση των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Κάλεσε δε τα Κοινοβούλια να συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης οι οποίοι να είναι άμεσα διαθέσιμοι στους πολίτες, περιλαμβανομένων των μειονοτήτων και των αυτοχθόνων πληθυσμών, και στους οποίους οι άμαχοι να μπορούν να αποτείνονται για προστασία της ζωής τους.


Ως εκπρόσωποι των πολιτών έχουμε καθήκον να αναδείξουμε, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, τις ανησυχίες μας όσον αφορά στο δόγμα της «Ευθύνης προστασίας», αποβλέποντας σε ένα ευοίωνο μέλλον για τον κάθε πολίτη στον κόσμο, κατέληξε ο Κύπριος βουλευτής.