24/10/12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γ. Βαρνάβα στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης 24/10/2012

Στα πλαίσια των εργασιών της 127ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στην πόλη Κεμπέκ του Καναδά, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Συνέλευση κ. Γιώργος Βαρνάβα πήρε χθες μέρος στη γενική συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις που θέτουν τα ζητήματα της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας, καθώς και τις έννοιες της πολιτότητας και της ταυτότητας στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Οι βουλευτές, ως οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, ανέφερε ο κ. Βαρνάβα, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές με τον πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο, προάγοντας πολιτικές που προωθούν την πολιτιστική ποικιλομορφία, στηρίζουν τον πλουραλισμό και ενισχύουν την ανοχή στη διαφορετικότητα και οι οποίες διασφαλίζουν την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών και την ισόρροπη εκπροσώπηση των εθνοτικών, θρησκευτικών και άλλων ομάδων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε την αυξημένη ανάγκη προώθησης της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, προς επίτευξη συνθηκών σταθερότητας. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για τόνωση της ανάπτυξης και τόνισε ότι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο στις προσπάθειες για επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Βαρνάβα σημείωσε επίσης: Η Κύπρος, ως χώρα υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών, προσπαθεί να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, η οποία αποσκοπεί στην αναγνώριση των δικαιωμάτων και αναγκών τους και στην καταπολέμηση φαινομένων διακρίσεων και ρατσισμού. Επιπρόσθετα, η Κύπρος, εκτιμά ιδιαίτερα τη ζωτική σημασία και ανάγκη προστασίας του πολιτιστικού πλούτου, καθώς η δική της πολιτιστική κληρονομιά λεηλατείται συστηματικά εδώ και 38 χρόνια στο τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες προκλήσεις της εποχής μας, ανέφερε, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης μιας παγκόσμιας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης. Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται να εργαστούμε ταυτόχρονα σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προωθώντας τον ανοικτό διάλογο με τους πολίτες, υποστηρίζοντας το έργο τοπικών αρχών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και τη δράση περιφερειακών και διεθνών δικτύων που προάγουν το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και τη συνεργασία. Η Διακοινοβουλευτική Ένωση έχει ήδη ανοίξει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Εναπόκειται στον κάθε έναν από εμάς να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στη χώρα του και να τα μετατρέψει σε συγκεκριμένες δράσεις, κατέληξε ο κ. Βαρνάβα.